3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialRusia măreşte miza în relaţia cu Occidentul

Rusia măreşte miza în relaţia cu Occidentul

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, caută investitori peste Ocean. În paralel, Moscova discută cu Franţa, Germania şi Polonia despre comitetul Rusia-UE şi Tratatul de Securitate în Europa.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi-a început ieri vizita de lucru în Statele Unite, cu o vizită în California, unul dintre cele mai dezvoltate state ale SUA, în încercarea ca, înaintea întâlnirii de astăzi cu preşedintele Barack Obama, să găsească modele de afaceri bune de importat în Rusia şi investitori americani interesaţi de economia ţării sale. În prima prima etapă a vizitei de peste Ocean, care va include participarea la summiturile G8 şi G20 din Canada, Medvedev a „spionat” Silicon Valley – leagănul industriei IT, devenit în ultima vreme punctul central al inovaţiei şi tehnologiilor de vârf ale industriei americane – pentru a găsi investitori şi indicii pentru crearea unui centru similar lângă Moscova. Întreaga vizită în SUA este dedicată, de altfel, transformării recentei detente din relaţiile politice cu SUA în dividende economice, care să aducă o gură de oxigen economiei ruseşti afectate de criză şi care să modernizeze Rusia prin recuperarea decalajului tehnologic ce o desparte de Occident.

Conform consilierului adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui Obama, Ben Rhodes, citat de AFP, cea de-a şaptea întâlnire Obama-Medvedev „intervine într-o fază nouă a relaţiilor” bilaterale, după „progresele substanţiale făcute pentru reluarea (lor – n.n.) de la zero”. Aşa cum a precizat şi Mike McFaul, director pentru relaţia cu Rusia şi Europa Centrală de la Casa Albă, în acest moment un singur dosar – cel al integrităţii teritoriale a Georgiei – conservă un „dezacord fundamental” din relaţia politică, însă, aşa cum a ţinut să adauge McFaul, SUA sunt „interesate de stabilitatea regiunii”. În ciuda subiectului Georgia, „este o relaţie care funcţionează, care aduce rezulta-te reale”, a apreciat Rhodes, punctând cooperarea pe neproliferarea nucleară, acordul pentru tranzitul trupelor SUA către Afganistan şi sancţiunile ONU împotriva Iranului şi Coreii de Nord.

Pe acest soclu, atât Rusia cât şi SUA doresc o intensificare a relaţiilor economice şi comerciale, în special în ceea ce priveşte investiţiile şi inovaţia, a precizat Rhodes. Relaţia economică cu SUA nu este însă singurul punct de focalizare a agendei externe a Rusiei în aceste zile. În paralel, la Paris, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a discutat cu omologii său din ţările aşa-numitului Triunghi de la Weimar – Franţa, Germania şi Polonia – despre comitetul Rusia-UE privind securitatea şi politica externă, o iniţiativă prezentată de Medvedev şi cancelarul german, Angela Merkel, la începutul lunii. Conform RIA Novosti, preluată de Mediafax, cei patru miniştri vor analiza şi propunerea lui Medvedev privind Tratatul de Securitate în Europa.   

Flota rusă a Mării Negre se întăreşte

Chiar în prima zi a vizitei liderului de la Kremlin în SUA, comandantul Forţelor Navale ale Federaţiei Ruse, amiralul Vladimir Visoţki, a anunţat întărirea arsenalului Flotei ruse a Mă-rii Negre. Conform amiralului, efec-tivele forţei navale cu baza la Sevastopol, în Ucraina, vor fi întărite până în 2020 cu 15 noi nave de luptă şi submarine. Rusia a semnat recent cu Ucraina un acord care permite prezenţa flotei la Sevastopol până în 2042.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă