Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a refuzat o intalnire solicitata de seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, la reuniunea ministrilor de Externe ai NATO si al Rusiei de la Oslo.
Purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, a declarat pentru Realitatea TV ca "prezenta de scurta durata a secretarului de stat Condoleezza Rice la Oslo nu a permis o intrevedere cu ministrul de Externe roman Adrian Cioroianu. Secretarul de stat american se afla la Oslo doar pentru o jumatate de zi si are intalnire bilaterala doar cu tara gazda. Ministrul Cioroianu va avea insa intalniri cu alti omologi", a declarat Corina Vintan.
Potrivit unor surse diplomatice citate de NewsIn, motivul real al refuzului secretarului de stat american este situatia politica de la Bucuresti. Contactat de "Romania libera", ambasadorul Romaniei la Oslo, Cristian Istrate, a declarat ca nu poate nici sa confirme, nici sa infirme aceste informatii. NewsIn, citata de Realitatea TV, a mai scris ca Adrian Cioroianu a primit raspunsul negativ vineri, aproape imediat dupa ce a fost facuta solicitarea de a se intalni cu secretarul de stat american.
Cu prilejul summit-ului G8 din Germania, din 6–8 iunie, presedintele SUA, George W. Bush, va efectua un turneu prin Europa, care va include, in afara tarii-gazda a reuniunii, Republica Ceha, Polonia, Italia, Albania si Bulgaria, nu si Romania, potrivit programului afisat pe site-ul Casei Albe si potrivit BBC. BBC a amintit ca "lipsa contactelor directe dintre Bucuresti si Washington survine pe fondul ingrijorarilor exprimate de ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, fata de actuala situatie politica din Romania". Ambasadorul "a avertizat ca tensiunile politice pot face ca investitorii straini sa aiba rezerve fata de Romania", a transmis BBC.
» Avertisment
La briefingul de presa de ieri, purtatoarea de cuvant a MAE, Corina Vintan, a facut urmatoarele precizari: "Agenda secretarului de stat american, Condoleezza Rice, nu a permis stabilirea unei intrevederi cu ministrul Cioroianu. Ar fi fost de dorit o astfel de intalnire cu secretarul de stat Rice, fie cu aceasta ocazie, fie cu o alta. Din pacate, acest lucru nu a putut fi insa convenit, din ratiuni obiective. Este normal ca la astfel de evenimente sa incerci obtinerea cat mai multor intalniri bilaterale. Avem insa toate motivele sa credem ca parteneriatul strategic romano-american este la fel de puternic si ca angajamentele reciproce pentru proiectele comune sunt la fel de ferme. Tot acest flux straniu de stiri pe aceasta tema nu isi are obiectul si rostul. Atragem atentia ca utilizarea in mod tendentios a informatiilor din domeniul politicii externe poate actiona in detrimentul Romaniei".