Presedintele SUA, George W. Bush, a admis ca progresele sunt "insuficiente" in Irak dupa suplimentarea trupelor americane, dar a anuntat ca se va opune prin veto legii care cere retragerea din aceasta tara, adoptate in aceeasi zi de Camera Reprezentantilor a Congresului american.
"cred ca putem sa reusim in Irak si stiu ca trebuie sa o facem", a declarat presedintele George W. Bush intr-o conferinta de presa la Casa Alba, comentand primul raport interimar privind situatia din Irak dupa suplimentarea fortelor americane, raport care recunoaste ca in multe privinte progresele sunt "insuficiente". Bush a reluat insa ideea ca acesta este un moment crucial, in care este nevoie de o "accentuare a eforturilor" care va ajuta la "grabirea reintoarcerii trupelor acasa" si a anuntat ca se va opune prin veto legii adoptate de Congresul dominat de democrati, cu 223 de voturi pentru si 201 impotriva, care cere retragerea trupelor americane pana la 1 aprilie 2008. Presedintele a respins deja in acest mod o initiativa legislativa similara, in luna aprilie.
Presa americana semnala ieri faptul ca presedintele este din ce in ce mai izolat in sustinerea razboiului din Irak, pierzand sprijin chiar in randurile propriului partid. Ingrijorati de pierderea majoritatii in Congres in urma alegerilor de anul trecut, republicanii se tem ca ar putea sa piarda si mai mult anul viitor, in conditiile in care doi din trei americani vor retragerea imediata a trupelor din Irak. "LA Times" scria ieri ca Partidul Republican a fost la un pas de revolta, evitata in ultimul moment printr-un lobby sustinut al lui Bush si al echipei sale, in urma caruia doar patru republicani "au dezertat" si au votat alaturi de democrati, cu doi mai multi decat in primavara. "International Herald Tribune" a scris ca Bush a "castigat timp", amanand luarea unei decizii pana la 15 septembrie, cand este asteptat raportul comandantului fortelor americane din Irak, generalul David Petraeus.
Bush a dezmintit categoric si ideea ca Al Qaeda are acum o forta la fel de mare ca inainte de 11 septembrie 2001. "Cred ca raportul (comunitatii de informatii) va spune ca Al Qaeda are cea mai mare forta de dupa 2001, nu la fel de multa forta ca inainte de 11 septembrie 2001", a explicat Bush.
» Evaluare rezervata
Raportul de 25 de pagini arata ca s-au inregistrat progrese "insuficiente" in privinta a opt obiective din 18, intre care cresterea efectivelor fortelor irakiene capabile sa actioneze autonom, investirea comandantilor irakieni cu autoritatea necesara pentru aplicarea planului de securitate pentru Bagdad, coordonat cu comandantii americani si adoptarea unei legi care sa asigure impartirea echitabila a resurselor petroliere intre diferitele comunitati din Irak. Sunt semnalate si opt rezultate "satisfacatoare", intre care constituirea comisiei de revizuire a Constitutiei si adoptarea legii care instituie procedurile de constituire a regiunilor semiautonome, iar in alte doua domenii (reducerea violentelor interconfesionale si exercitarea drepturilor electorale) rezultatele sunt apreciate ca "amestecate".