20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRepresiune dură a disidenţilor de teama iasomiei arabe

Represiune dură a disidenţilor de teama iasomiei arabe

Artistul Ai Weiwei, neobosit critic al guvernului chinez, a dispărut din nou şi poliţia refuză să dea explicaţii privind arestarea lui, pe fondul unui val de represiune a disidenţei în China.

Ai Weiwei, în vârstă de 53 de ani, care a participat la elaborarea celebrului „Cuib de pasăre”, situl central al JO de vară de la Beijing din 2008 şi care recent a calificat „inuman” guvernul chinez, a fost arestat duminică în momentul când încerca să se îmbarce pentru Hong Kong. În aceeaşi zi, poliţia i-a percheziţionat locuinţa, potrivit soţiei acestuia. Neexistând nici o veste despre Ai Weiwei după arestare, Washingtonul, Parisul, Londra şi Bruxelles s-au declarat preocupate de soarta artistului, care în ultimii ani a avut probleme cu regimul comunist chinez din cauza criticilor sale vehemente, şi au cerut eliberarea sa imediată. Arestarea lui intervine într-un context dificil pentru opozanţii chinezi: în ultimele săptămâni, zeci de avocaţi şi militanţi au dispărut, au fost arestaţi sau consemnaţi la domiciliu, Beijingul temându-se de o molipsire a revoltelor din lumea arabă, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.

Ai Weiwei, fiul unuia dintre cei mai celebri poeţi moderni ai Chinei, este probabil artistul chinez cel mai cunoscut în străinătate şi recent a expus la Muzeul Tate Modern din Londra. Criticile dure faţă de liderii chinezi – „gangsteri” – şi faţă de regimul comunist „inuman”, ca şi faptul că apără numeroase cazuri umanitare l-au transformat într-un duşman al Beijingului.

Ieri, partidul comunist aflat la putere în China a declanşat un adevărat atac asupra disidentului Ai Weiwei şi a Occidentului pentru că a criticat arestarea acestuia. Global Times, primul ziar oficial chinez care a recunoscut arestarea militantului pentru drepturile omului, estima că reacţionând la soarta lui Weiwei occidentalii „nu înţeleg complexitatea” sistemului legal chinez şi „atacă” China.

Ai Weiwei a fost bătut şi reţinut în 2008, în decembrie trecut nu i s-a permis să plece la Oslo pentru a asista la decernarea Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez închis Liu Xiaobo. În China i s-a anulat o expoziţie, iar în ianuarie atelierul din Shanghai i-a fost demolat şi artistul a fost plasat trei luni în arest la domiciliu.

Cele mai citite

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...

Vine și recompensa după victoria cu RFS! Ce suma va câștiga FCSB în urma victoriei din Europa League

FCSB a învins RFS cu 4-1 în Europa League și ocupă locul 2 în clasament, având 3 puncte, la egalitate cu Ajax Amsterdam. Echipa FCSB,...

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...
Ultima oră
Pe aceeași temă