4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecial"Regii" escrocilor cu gulere albe sufera dezonoarea finala

„Regii” escrocilor cu gulere albe sufera dezonoarea finala

Kenneth Lay si Jeffrey Skilling, fostii directori executivi ai grupului energetic american Enron, au fost declarati vinovati de un tribunal din Houston, orasul-cartier general al fostului „No. 7” al economiei Statelor Unite, pentru probleme financiare care au dus la falimentul companiei, informeaza AFP.

Jeffrey Skilling

A fost gasit vinovat pentru 19 dintre cele 28 de capete de acuzare formulate pe numele sau. Juriul a decis ca Skilling este vinovat de conspiratie, de 17 acuzatii de frauda si declaratii mincinoase, precum si de folosirea unor informatii confidentiale in scop propriu. Pedepsele sale cumulate pot ajunge pana la 185 de ani de inchisoare.

Kenneth Lay

Celalalt fost director executiv al Enron si fondatorul companiei a fost gasit vinovat pentru toate cele sase capete de acuzare, de conspiratie si frauda, formulate pe numele sau si risca o pedeapsa cumulata de 165 de ani de inchisoare. Pe de alta parte insa, Lay a mai fost declarat vinovat intr-un proces separat, pentru patru acuzatii de frauda bancara si pentru folosirea ilegala a unor fonduri, provenite din imprumuturi personale, de 75 de milioane de dolari, in scopul cumpararii de actiuni.
„Suntem surprinsi si cred ca este mai potrivit sa spunem ca suntem socati. Acesta nu a fost cu certitudine rezultatul la care ne-am asteptat. Eu cred cu fermitate ca sunt nevinovat pentru acuzatiile care mi se aduc si am spus-o din prima zi”, a declarat, la scurt timp dupa verdict, Kenneth Lay. Sentinta finala va fi anuntata pe 11 septembrie 2006. Iar rezultatul procesului reprezinta o victorie importanta pentru procuratura americana si un mesaj pentru companiile americane privind necesitatea unui comportament corect in afaceri.

Patru ani de ancheta, cinci luni de proces

Scandalul Enron a inceput in octombrie 2001, cand compania si-a supraestimat beneficiul, si-a subestimat datoriile si a anuntat o pierdere trimestriala de 618 milioane de dolari.
Autoritatile americane s-au sesizat imediat, demarand o ancheta asupra parteneriatelor si investitiilor instrumentate de directorul financiar al grupului energetic. In decembrie 2001, Enron a fost plasat sub protectia legii falimentului, devenind cel mai mare faliment din istoria SUA. Si totusi, „intr-un fel, Enron este dovada perfecta a faptului ca o companie se poate conforma normelor contabile, dar mintind in acelasi timp investitorii”, a declarat un specialist.
Investigatiile in dosarul „Enron” au durat circa patru ani, mai multe persoane din conducerea companiei fiind trase la raspundere de-a lungul timpului.
Procesul principalilor responsabili, Lay si Skilling, a inceput in ianuarie 2006. Iar cele opt femei si patru barbati din juriu s-au retras pentru deliberari pe 17 mai.

Cele mai citite

Aderarea completă a României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din 12 decembrie

O propunere legislativă va fi destinată protecției copiilor în mediul online, obligând platformele digitale să raporteze autorităților cazurile de abuz sexual asupra minorilor Președinția ungară...

Ghid complet pentru înlocuirea dinților de lapte la copii

Înlocuirea dinților de lapte de cei permanenți este o etapă importantă în dezvoltarea copilului. Este un proces natural și, de obicei, fără complicații,...

Un om de afaceri chinez, cunoscut sub numele de H6, nu mai are voie să intre în UK

Un om de afaceri chinez, cunoscut sub numele de H6, anu mai are voie să intre în Marea Britanie pe motive de securitate națională....
Ultima oră
Pe aceeași temă