Reactia Bruxelles-ului la raportul privind progresele Bulgariei in domeniul reformelor judiciare si luptei impotriva crimei organizate si coruptiei a fost negativa, informeaza cotidianul bulgar Dnevnik, in editia electronica.
Mai multi oficiali europeni de rang inalt au facut o serie de comentarii negative referitor la acest raport, desi Comisia Europeana (CE) nu a exprimat deocamdata o pozitie oficiala.
Reformele au fost cerute de CE, care a pus Bulgaria sub cel mai strict mecanism de monitorizare, de la aderarea ei la blocul european, la 1 ianuarie 2007.
Comisia Europeana va decide in luna iunie, pe baza acestui raport, daca va aplica clauze de salvgardare.
Progresele inregistrate de Bulgaria, incepand cu luna octombrie, nu sunt satisfacatoare, a declarat o sursa din cadrul Comisiei Europene, sub acoperirea anonimatului. Ritmul implementarii reformelor a fost incetinit in anumite domenii, cum ar fi combaterea crimei organizate si coruptiei, a precizat sursa.
Autoritatile "nu au facut niciodata nimic" pentru combaterea criminalitatii, a declarat pentru AFP un diplomat european de rang inalt de la Sofia, care si-a pastrat anonimatul.
Comisia Europeana se astepta ca Sofia sa consemneze in raport eforturile de combatere a crimei organizate si coruptiei la nivel inalt, sa imbunatateasca nivelul de transparenta a sistemului judiciar si sa modifice Constitutia.
Potrivit unor declaratii ale ministrului bulgar de Interne, Rumen Petkov, Sofia a informat Bruxelles-ul cu privire la 297 de condamnari in cadrul unor procese privind coruptia, finalizarea a 1.706 proceduri in cazuri referitoare la coruptie si 599 de acuzatii la adresa a 705 de persoane, toate acestea produse in ultimele sase luni.
Guvernul bulgar a refuzat sa faca publica o copie a raportului.