Presedintele rus, Vladimir Putin, incepe astazi o vizita de doua zile in Austria, prima intr-o tara a UE dupa summitul de la Samara, care nu a facut decat sa reitereze divergentele intre Moscova si Bruxelles.
Unul dintre scopurile vizitei ar fi, potrivit cotidianului rusesc "Kommersant", citat de AFP, "inrolarea Austriei, care nu este membra a NATO", ca "lobbyst potential al intereselor rusesti in Europa", cum ar fi problema scutului american antiracheta.
Vizita are si o importanta dimensiune ecconomica. Responsabilii austrieci nu si-au ascuns interesul pentru atragerea capitalului rusesc, un exemplu recent fiind investitia pe care miliardarul rus Oleg Deripaska o va face in producatorul austro-canadian de subansambluri auto Magna.
si, bineinteles, de pe agenda convorbirilor nu va lipsi gazul, Austria fiind interesanta in primul rand ca tara de tranzit, in care s-ar putea construi depozite uriase, estimeaza analistul Andrei Riabov, de la Centrul Carnegie din Moscova. "Rusia vrea sa le demonstreze liderilor europeni ca tactica lor de indiguire este inutila si ca Gazprom va sti sa se foloseasca de rivalitatea companiilor gaziere europene", a explicat Riabov pentru AFP.
Grupul energetic austriac OMV, prezent in Europa Centrala si de Est (inclusiv in Romania), are o pozitie de lider in proiectul gazoductului european Nabucco, dorit a fi un concurent pentru proiectele Gazprom.
Convorbirile si eventualele decizii de la Viena sunt interesante si pentru Bucuresti, in conditiile in care atat OMV, cat si companii rusesti au investitii importante in Romania, pe care intentioneaza sa le extinda.
Scandaluri
Ca si cum subiectele de discutie nu ar fi fost destul de delicate, s-a mai declansat un scandal si din cauza unui interviu pe care Vladimir Putin ar fi trebuit sa il acorde postului national de televiziune austriac, ORF, care a facut "imprudenta" sa promoveze interviul folosind un montaj din care nu lipseau imagini din razboiul din Cecenia, anuntand totodata ca declaratiile presedintelui rus vor fi completate cu o relatare despre situatia cecenilor. Reflexul Kremlinului a fost sa anuleze interviul, dupa care, in fata acuzatiilor ca nu respecta libertatea presei, s-a revenit asupra deciziei, anuntandu-se doar o "amanare" a acestuia, ca si a tuturor interviurilor promise (cu postul de televiziune german RTL si cu doua ziare austriece).
» Investitii de 900 milioane de euro
Grupul austriac OMV detine, printr-o tranzactie incheiata in 2004, 51,01% din actiunile societatii petroliere Petrom. OMV a anuntat ca va investi 900 milioane de euro anual pentru modernizarea Petrom, inclusiv a rafinariilor Petrobrazi si Arpechim si ca va deschide anul viitor statii de distributie a carburantilor pentru flotele de transport comercial.
Grupul austriac conduce si consortiul care urmeaza sa realizeze proiectul Nabucco, in valoare de 4,6 miliarde de euro, care consta in constructia unei conducte de 3.300 de kilometri ce va transporta gaze din Turcia catre Austria, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria. Alaturi de OMV, consortiul include companiile Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Mol (Ungaria) si Transgaz Medias si este in cautarea unui al saselea partener.
» O fabrica deja Inchisa
Oleg Deripaska are afaceri si in Romania, unde, in urma cu sapte ani, a preluat fabrica de alumina din Oradea, redenumita Cemtrade, prin intermediul companiei Ruskii Aluminium, detinuta impreuna cu Roman Abramovici. Considerand ca piata este in stagnare, fabrica a fost inchisa in 2002, repornita doi ani mai tarziu si apoi din nou bagata in conservare la inceputul lui 2007. In Romania, Oleg Deripaska si-a manifestat interesul si pentru preluarea uzinei de automobile de la Craiova, depunand in aprilie o oferta neangajanta prin intermediul companiei JC Russian Machines.