5.3 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialProcesul atentatelor de la Madrid - prima sedinta

Procesul atentatelor de la Madrid – prima sedinta

Procesul atentatelor islamiste din 11 martie 2004 de la Madrid – cel mai grav atac terorist din Spania si al doilea din Europa, dupa atentatul asupra avionului prabusit la Lockerbie, in 1988 – a inceput ieri la Madrid. Data fiind amploarea si complexitatea cazului, au fost prevazute 110 sedinte de judecata pe parcursul catorva luni, verdictul fiind asteptat abia in luna octombrie. Nivelul de alerta terorista a fost ridicat inca de saptamana trecuta in Spania la doi (intermediar) pe o scara de trei.
 Un important dispozitiv de forte de securitate a fost desfasurat in jurul cladirii Audientei Nationale (tribunalul antiterorist spaniol) din parcul Casa de Campo, la vest de Madrid, in care are loc procesul a 29 de inculpati in tragedia care a insangerat la 11 martie 2004 capitala spaniola, provocand moartea a 191 de persoane si ranirea altor 1824. Cladirea a fost transformata intr-un adevarat buncar, iar banca acuzatilor a fost izolata de restul salii de judecata cu geamuri blindate.
Procesul este public, cea mai mare parte a locurilor din sala (90 la suta) fiind rezervate pentru victimele atentatelor si familiile celor ucisi, asistate pe toata durata audierilor de psihologi si medici. "Picioarele imi tremura, mi-e teama, am crampe (…). Dar trebuie sa fiu aici, pentru fiul meu", a declarat, cu lacrimi in ochi, Pilar Manjon, presedinta principalei asociatii a victimelor atentatelor din 11 martie, care a pierdut un fiu in varsta de 20 de ani. Ea a asistat la sosirea masinilor blindate cu care au fost adusi acuzatii si, la intrarea acestora in sala de judecata, l-a privit pe fiecare in ochi. "Vreau sa ma vada bine, pentru ca in urmatoarele cinci luni vreau sa fiu cel mai crunt cosmar al lor", a avut ea puterea sa spuna, adaugand ca unii acuzati si-au aplecat capul, evitandu-i privirea.

"Mohamed Egipteanul" tace

Primul care a comparut in fata instantei prezidate de judecatorul Javier Gómez Bermúdez a fost presupusul "creier" al atentatelor de la Madrid, Rabei Osman El Sabed Ahmed, zis "Mohamed Egipteanul". Acesta a fost arestat in Italia, in iunie 2004, dupa ce intr-o convorbire telefonica cu un alt islamist, interceptata si ascultata de politia italiana, s-a laudat ca ii cunoaste pe "fratii martiri" care au murit la Madrid si ca el a planuit atentatele timp de un an si jumatate. El este acuzat de apartenenta la o grupare terorista, 191 de asasinate si 1824 de tentative de asasinat, provocare a doua avorturi si patru distrugeri teroriste. Pentru toate acestea, risca aproximativ 40.000 de ani de inchisoare (dar legea spaniola prevede ca un condamnat poate executa maximum 40 de ani de inchisoare).
çn instanta, "Mohamed Egipteanul" a declarat ca nu recunoaste nici una dintre acuzatiile care i se aduc si ca recurge la "dreptul constitutional" de a tacea. Pana la urma, a acceptat sa raspunda la intrebarile avocatilor sai.
Aproximativ 30 de retele de televiziune din intreaga lume transmit procesul. Judecatorul Javier Gómez Bermúdez dispune de un buton cu care poate opri transmisia, daca este cazul. O camera a fost instalata si deasupra locului sau, pentru a se filma si toate documentele care ii sunt prezentate. Au fost acreditati jurnalisti din Franta, Belgia, Spania, Olanda, Norvegia, Elvetia, Italia, Marea Britanie, Suedia si SUA.

Sapte acuzati principali

Cei sapte inculpati principali – trei organizatori, trei autori si principalul furnizor de explozibil (un spaniol) – risca, impreuna, o pedeapsa de 270.600 de ani de inchisoare.
Rabei Osman El Sabed Ahmed, "Mohamed Egipteanul". S-a nascut la 22 iulie 1971 in Egipt. A fost arestat la 7 iunie 2004 in Italia si condamnat la zece ani de inchisoare, pentru "asociere cu infractori in scopul de a comite acte de terorism international". A fost predat Spaniei.
Yussef Belhadj. S-a nascut la 27 mai 1976 in Maroc. Apare intr-o inregistrare video descoperita la 13 martie 2004 in apropierea marii moschei din Madrid, in care se da drept "Abu Dujanah Afganul", purtator de cuvant al retelei Al Qaeda in Europa, si revendica atacul din 11 martie. Arestat in Belgia in februarie 2005, a fost extradat in Spania.
Hassan Al-Hasski. Nascut la 5 august 1963, este considerat fostul sef din Spania, apoi din Europa al Grupului Islamic Combatant din Maroc (GICM), implicat in atentatele din mai 2003 de la Casablanca, in care au murit 45 de persoane.
Jamal Zugam. Nascut la 5 octombrie 1973 in Maroc, face parte din primul grup de suspecti arestati in 13 martie 2004 la Madrid, unde detine un centru de telefonie, fiind acuzat ca a furnizat telefoanele mobile folosite pentru detonarea bombelor. El a fost recunoscut de calatorii din trenurile atacate. A fost citat intr-o ancheta asupra unei celule Al Qaeda din Spania si intr-o investigatie franceza a "filierelor afgane".
Abdelmajid Bushar, supranumit "Cerbul lopatar". A fost arestat la 23 iunie 2005 in Serbia-Muntenegru, de unde a fost extradat in Spania. A scapat la limita din asediul apartamentului din Leganes, unde sapte presupusi autori ai atentatelor de la Madrid s-au aruncat in aer, dupa ce cladirea a fost inconjurata de politie. Amprentele sale au fost gasite intr-o casa de langa Madrid, unde au fost asamblate bombele.
Basel Ghaylun. Nascut la 25 februarie 1980 in Siria. Prieten cu "Mohamed Egipteanul", care l-a contactat impreuna cu alti inculpati, care frecventau doua moschei din Madrid. Un calator a declarat ca l-a vazut intr-unul din trenurile atacate.
José Emilio Suarez Trashorras. Singurul spaniol dintre cei sapte acuzati principali, nascut la 10 decembrie 1976. Este considerat principalul furnizor de explozibil, pe care l-a sustras, impreuna cu cumnatul sau si alti complici, de la mina din Asturias la care lucra.

Romania, indoliata

Cu 16 morti, Romania a fost a doua tara ca numar de victime. Au fost ucisi: Mariana Negru (40 ani), Georgeta Gabriela Dima (35 ani), Petrica Genoveva (34 ani), Ionut Popa (23 de ani), Paula Mihaela Sfeatcu (27 ani), Stefan Modol (45 ani), Nicoleta Deac (27 ani), Emilian Popescu (44 ani), Alexandru Horatiu Suciu (18 ani), Elena Ples (33 ani), Stefan Budai (37 ani), Anca Valeria Bodea (26 ani), Livia Bogdan (27 ani), Csaba Olimpiu Zsigowski (26 ani), Alois Martinas (27 ani), Tibor Budi (37 ani).
 

Cele mai citite

Apple plănuiește lansarea unui model ultra-subțire de iPhone 17

Apple plănuiește lansarea unui model ultra-subțire de iPhone 17, cunoscut sub denumirea de „iPhone 17 Air”, care ar putea deveni cel mai subțire iPhone...

Data exactă de lansare a sezonului 3 din „Squid Game” ar putea fi divulgată de Netflix

Sezonul 3 al serialului „Squid Game” pare să aibă o dată exactă de lansare, posibil dezvăluită accidental de Netflix. Deși compania a anunțat oficial...

Explozie în Berlin: Doi polițiști răniți, unul în stare gravă

O explozie produsă joi seara, în jurul orei locale 20:20, a rănit doi polițiști în fața unei secții de poliție din cartierul Wittenau, situat...
Ultima oră
Pe aceeași temă