Agenţii federali sunt instruiţi să „recreeze“ pista de investigaţii pentru a acoperi sursa de unde provin informaţiile. Secretul unităţii speciale a DEA este păzit cu străşnicie de autorităţile americane, dar dezvăluirile făcute de doi ofiţeri ai Agenţiei de luptă contra drogurilor şi traficului de stupefiante relevă o structură paralelă care concurează programele NSA de supraveghere a datelor.
US Drug Enforcement (DEA) dispune de o unitate ultrasecretă de supraveghere a datelor, care are o imensă bază de informaţii – interceptări telefonice, înregistrări electronice, informatori – şi le canalizează spre autorităţile din întreaga ţară pentru a le ajuta să lanseze anchete penale contra americanilor.
Reuters a examinat documente ce demonstrează că agenţii au fost instruiţi pentru a ascunde modul în care sunt declanşate aceste anchete, nu numai pentru avocaţii apărării, dar secretul trebuie păstrat şi faţă de procurori şi judecători. Actele arată că agenţii federali sunt formaţi să „recreeze” pista investigaţiei pentru a acoperi eficient sursa informaţiei, o practică despre care unii experţi susţin că violează dreptul constituţional al acuzatului la un proces echitabil. Dacă apărătorii nu ştiu cum a început ancheta, nu pot cere examinarea surselor posibile care ar putea dezvălui o capcană, erori sau martori falşi. „Nu am auzit niciodată vorbindu-se de aşa ceva”, a declarat Nancy Gertner, profesor de drept la Harvard, care a fost şi judecător -federal între 1994-2011.
Unitatea DEA care distribuie informaţii se numeşte Divizia pentru Operaţiuni Speciale, sau SOD. Are două duzini de parteneri, printre care FBI, CIA, NSA, Internal Revenue Service şi Department of Homeland Security. A fost creată în 1994 pentru a lupta contra cartelurilor drogurilor din America Latină şi a trecut de la zeci de angajaţi la câteva sute.
În prezent, o mare parte din munca SOD este clasificată şi funcţionarii susţin că locaţia ei precisă din Virginia nu este dezvăluită. „Vă reamintim că utilizarea SOD nu poate fi dezvăluită sau discutată în nici un fel de anchetă”, arată un document prezentat agenţilor DEA. Actul orientează specific agenţii să omită participarea SOD în rapoartele de anchetă, în discuţii cu procurorii şi în mărturiile din faţa Curţii. Agenţii sunt însărcinaţi să folosească „tehnici obişnuite de anchetă pentru a recrea informaţiile furnizate de SOD”.
„Recrearea“ pistelor
Un fost agent federal din nord-estul SUA, care a primit astfel de indicaţii a descris procesul. „Se foloseşte informaţia SOD oprind un camion la un anumit moment şi percheziţionând vehiculul. Şi dacă am alertat poliţia statală, ca să găsim o scuză pentru oprirea acestui vehicul, aducem un câine care depistează droguri”. După efectuarea unei arestări, agenţii pretind că ancheta lor a debutat cu o oprire în trafic, şi nu ca urmare a unui pont SOD. Documentul prezentat de Reuters se referă la acest proces ca la o „structură paralelă”. Un procuror american declară că „a minţi în ce priveşte sursa informaţiei este o plecare greşită dacă vrei să te conformezi legii, pentru că poate duce la toate felurile de probleme şi afectează candoarea Curţii”.
Rolul SOD de a furniza informaţii agenţilor nu este un secret în sine şi este menţionat pe scurt în documente bugetare, dar fără nici o referire la modul în care această informaţie este folosită sau reprezentată în cazurile care merg la tribunal. Multă vreme, DEA s-a lăudat public cu rolul SOD în anchete multijurisdicţionale şi internaţionale, dar există şi situaţii în care agenţii de legătură din oraşe separate pot ancheta involuntar aceeaşi ţintă sau ca agenţii infiltraţi încearcă în mod accidental să îl aresteze pe altul.
SOD a jucat un rol major în capturarea celebrului traficant rus de arme Viktor Bout, în 2008, în Thailanda. Extrădat în SUA, el a fost judecat şi condamnat în 2011 la 25 de ani de închisoare, fiind acuzat de complot în vederea vânzării de arme grupării rebele columbiene FARC. Recent, SOD a coordonat proiectul Synergy, un val de operaţiuni contra fabricanţilor, angrosiştilor şi vânzătorilor de droguri de sinteză, operaţiune extinsă în 35 de ţări şi soldată cu 227 arestări. De la crearea sa, mandatul SOD a fost extins pentru a include narco-terorismul, crima organizată şi bandele.