» Summitul UE-Rusia a lansat negocierile pentru un nou acord de parteneriat si cooperare.
» Liderii europeni s-au declarat satisfacuti de "deschiderea" manifestata de noul presedinte rus.
Liderii europeni si presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, au convenit la Summitul de la Hanti-Mansiisk (in Siberia) sa "lanseze negocierile cu privire la un nou acord UE-Rusia, care sa inlocuiasca acordul de parteneriat si cooperare in vigoare de la 1 decembrie 1997", se arata in declaratia comuna data publicitatii ieri. Noul acord strategic "va servi drept cadru global pentru relatiile UE-Rusia", "acoperind toate domeniile".
Prima sesiune de negocieri va avea loc pe 4 iulie la Bruxelles. Date fiind complexitatea si diversitatea domeniilor – de la energie si comert la gestionarea "conflictelor inghetate" sau la situatia din Iran, Afganistan, Irak si Orientul Mijlociu –, nu a fost fixat un termen-limita pentru negocieri, care se estimeaza ca vor dura un an sau chiar doi.
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, s-a declarat incurajat de atitudinea noului presedinte rus, Dmitri Medvedev, care i s-a parut "deschis, destins" si preocupat de "statul de drept". "El (Medvedev) s-a referit la traditia dreptului european, este avocat, ca si mine", a spus Barroso.
Declaratiile lui Medvedev au fost de asemenea "in ton" cu tendintele europene, presedintele rus subliniind, de exemplu, ca respinge categoric recurgerea la forta pentru solutionarea "conflictelor inghetate" din Georgia. Aparentele insala insa atunci cand este vorba despre liderii rusi.
In urma cu patru ani, presedintele SUA, George W. Bush, a vorbit in termeni la fel de elogiosi despre fostul presedinte rus Vladimir Putin, spunand ca a privit "in sufletul acestuia", pentru ca in scurt timp relatiile dintre Washington si Moscova sa ajunga in cel mai tensionat punct de dupa razboiul rece.
"Rusia va ramane furnizorul-cheie de energie al Uniunii Europene, iar Uniunea Europeana va fi cel mai important debuseu pentru exporturile Rusiei. Aceasta pune bazele solide ale unei interdependente, o situatie care ar putea reprezenta un castig pentru ambele parti", a subliniat Barroso, indicand cheia preconizatului parteneriat.
Deocamdata insa ramane neclara chiar si anvergura noului acord. Presedintele rus sustine ca acesta va fi un document-cadru care nu va intra in detalii, urmat, probabil, de acorduri sectoriale, dar diplomatii si liderii europeni nu doresc acorduri specifice, in domeniul energiei de exemplu, intrucat ar pierde parghii importante de negociere.
Liderii europeni incearca sa convinga Rusia sa renunte la privilegierea relatiilor bilaterale cu unele state membre ale Uniunii (cum ar fi Germania si Franta), in detrimentul relatiilor cu UE in ansamblu.