14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialOSCE: Probleme mari la sectiile speciale de vot

OSCE: Probleme mari la sectiile speciale de vot

Raportul misiunii OSCE privind alegerile prezidentiale de duminica din Romania critica desfasurarea votului si pune accentul pe problemele de la sectiile speciale, unde, din cauza proastei organizari, numeroase persoane aflate la coada la inchiderea urnelor au fost impiedicate sa voteze. Datele de la Ministerul de Interne arata ca, pe parcursul zilei de votare, au fost sesizate peste 1.300 de incidente electorale.

Modificarea legislatiei electorale prin ordonante de urgenta, mai ales dupa anuntarea datei alegerilor, submineaza separarea puterilor in stat, iar la scrutinul de duminica au fost probleme la sectiile speciale, indeosebi votul multiplu si votul contra bani, a constatat misiunea OSCE de observare a alegerilor prezidentiale. In Capitala, votantii fara buletin de Bucuresti nici nu au stiut unde anume sunt amplasate sectiile speciale, pentru ca autoritatile nu au sustinut o campanie de informare eficienta. Cu toate acestea, seful misiunii, Vadim Jdanovici, a declarat ieri ca, in linii generale, scrutinul prezidential a respectat standardele internationale. "Votarea in sectiile obisnuite vizitate s-a desfasurat in general intr-un mod calm si ordonat, insa procesul a fost problematic la sectiile speciale, unde au fost cozi lungi si un numar considerabil de alegatori nu au putut vota pentru ca sectiile s-au inchis inainte ca ei sa ajunga la urne", a spus seful misiunii.

 

Jdanovici a mai spus ca autoritatile au primit numeroase sesizari referitoare la incidente, in special in ceea ce priveste votul multiplu si cumpararea voturilor. Datele centralizate de autoritatile romane confirma acelasi tip de probleme: Ministerul de Interne (MAI) a anuntat ieri ca in ziua votului au fost inregistrate 1.327 de sesizari privind incidente electorale. Dintre acestea, 106 au fost infractiuni, a explicat purtatorul de cuvant al MAI, Christian Ciocan. Cele mai multe sesizari au provenit din mediul urban (669), iar conform cifrelor oficiale, 29 de infractiuni s-au referit la votul multiplu, 17 la oferirea de bani pentru vot, iar 10 la stampile deteriorate sau lipsa.

Misiunea OSCE a mai atras atentia Romaniei si in privinta lipsei de transparenta in organizarea alegerilor, iar Vadim Jdanovici a reiterat o observatie existenta in raportul interimar al OSCE, prin care a criticat "practica introducerii in ultimul moment a unor modificari ale legislatiei electorale". "Cu toate ca alegerile s-au desfasurat in general in conformitate cu standardele internationale, problemele ramase trebuie solutionate cu promptitudine. Aceste imbunatatiri nu vor asigura doar implementarea deplina a legislatiei nationale si a angajamentelor internationale ale Romaniei, dar vor inlatura si motivele de suspiciune din partea partidelor politice si vor consolida increderea alegatorilor in procesul electoral", a mai spus el.

Misiunea OSCE va ramane la Bucuresti pentru a evalua si cel de-al doilea tur de scrutin, din 6 decembrie. Misiunea restransa de observare a alegerilor din Romania este compusa din 11 experti internationali provenind din noua tari membre ale OSCE. In plus, alti  14 observatori pe termen lung au fost trimisi in centre regionale din tara, la Constanta, Iasi, Brasov, Cluj, Timisoara si Craiova. Scopul misiunii este de a evalua daca alegerile prezidentiale din Romania sunt in conformitate cu obligatiile asumate fata de OSCE si cu alte standarde internationale, precum si cu legislatia interna a Romaniei.

» Suspiciuni de frauda masiva la o singura sectie speciala
Voturile catorva sute de alegatori care si-au exercitat dreptul de vot la una dintre sectiile de votare speciale din Targu-Mures erau puse ieri sub semnul intrebarii dupa ce a fost reclamat faptul ca, la sectia cu pricina, circa 40% din cei care au votat au domiciliul stabil in Targu-Mures, deci nu aveau dreptul sa voteze in sectii speciale. Biroul Electoral Judetean Mures nu a luat in discutie aceasta situatie pana la inchiderea editiei, deoarece urma sa se reuneasca pentru a discuta si alte contestatii abia dupa ora 18.00.

Potrivit purtatorului de cuvant al PSD Mures, Florin Vlas, o alta problema inregistrata la aceeasi sectie de votare speciala, nr. 79, unde si-au exercitat dreptul de vot 716 alegatori, este aceea ca aici au votat foarte multe persoane care aveau viza de flotant la Targu-Mures. "In total sunt peste 5.000 de vize de flotant eliberate pe ultima suta de metri", spune Vlas, care considera ca si persoanele cu pricina ar trebui verificate pentru a se vedea daca nu cumva au votat si la domiciliu.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă