5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialONU pregateste o riposta ferma

ONU pregateste o riposta ferma

Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si Japonia s-au reunit din nou, ieri, pentru a discuta un proiect de rezolutie prevazand sanctiuni severe impotriva Coreii de Nord, dupa ce aceasta a efectuat un test nuclear.

Pe fondul dezbaterilor de la ONU asupra impunerii de sanctiuni si al valului de critici generat de testul nuclear, un oficial nord-coreean, citat de corespondentul agentiei sud-coreene Yonhap de la Beijing, a amenintat ca Phenianul ar putea merge mai departe, lansand o racheta cu focos nuclear daca SUA nu vor face concesii regimului stalinist al lui Kim Jong Il. O serie de analisti sud-coreeni si americani estimasera ca testarea unei bombe atomice ar fi o incercare a Coreii de Nord de a forta SUA sa o recunoasca drept putere nucleara si sa accepte negocieri bilaterale.
Guvernul sud-coreean a confirmat, ieri, autenticitatea testului nuclear anuntat de Coreea de Nord, dar a precizat ca are nevoie de doua saptamani pentru a stabili daca acesta a avut succes si a aduna date mai exacte privind puterea bombei detonate. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a declarat ca SUA au nevoie de aproximativ doua zile pentru a confirma oficial ca Phenianul a efectuat un test nuclear, precizand insa ca impunerea de sanctiuni nu este legata de efectuarea sau neefectuarea testului, intrucat Coreea de Nord s-a dedat clar la o actiune de provocare.
Un seism artificial in nordul RPDC (Coreea de Nord) a fost sesizat in numeroase state, dar expertii nu s-au putut pune de acord asupra puterii bombei care l-a provocat, estimarile mergand de la „sub o kilotona” (SUA), cu variantele 0,8 kt Ð Coreea de Sud si 0,5 kt Ð Franta, la 1-10 kt (estimare a expertilor norvegieni), in timp ce ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a vorbit despre 5 pana la 15 kt. Unii experti sustin ca nu poate fi exclusa nici ipoteza ca a fost vorba despre o bomba conventionala, nu atomica, reamintind ca nu este pentru prima data cand liderul nord-coreean, Kim Jong Il, a exagerat sau a mintit in scopuri propagandistice.

Sanctiuni severe

Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si Japonia (tara care exercita in aceasta luna presedintia forului si care este implicata in negocierile in sase cu Phenianul) s-au intalnit din nou ieri, pentru a discuta propunerile de sanctiuni impotriva Coreii de Nord. Ambasadorul SUA la ONU, John Bolton, a inaintat un proiect de rezolutie care „condamna testul nuclear” si „cere intoarcerea imediata si fara conditii prealabile a Coreii de Nord la masa tratativelor multilaterale”, ca si „revenirea imediata la Tratatul de Neproliferare Nucleara (TNP) si la garantiile cerute de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA)”. Documentul cere, de asemenea, „suspendarea de catre Phenian a programului sau de inarmare nucleara”.
Ca sanctiuni, se propune un embargo impotriva Coreii de Nord, asupra „armelor si materialelor conexe, materialelor necesare tehnologiei nucleare sau productiei de rachete” si asupra tehnologiilor conexe, dar si asupra produselor de lux. Se propune si un embargo asupra tranzactiilor financiare care sustin producerea rachetelor sau a celor legate de activitati ilegale, cum ar fi falsificarea si spalarea de bani. O alta masura ar fi inghetarea conturilor sau a resurselor financiare din strainatate legate de aceste activitati.
Japonia a fost si mai ferma, cerand interzicerea totala a accesului navelor nord-coreene in porturile altor state si al avioanelor nord-coreene pe aeroporturile din strainatate.
Coreea de Sud si China au declarat ca se opun unor masuri militare impotriva Coreii de Nord, dar aceasta nu inseamna in mod necesar ca nu vor vota impunerea de sanctiuni potrivit Capitolului 7 al Cartei ONU, care prevede, in cazul in care sanctiunile nu sunt eficiente, in ultima instanta, recurgerea la masuri militare. De altfel, chiar purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe de la Beijing a confirmat ca testul nuclear nord-coreean pune la incercare rabdarea Chinei.



Cele mai citite

Extensii Google Chrome, folosite pentru a sustrage date sensibile de la aproximativ 2,6 milioane de utilizatori

O descoperire alarmantă a ieșit la iveală în perioada sărbătorilor de iarnă: cel puțin 33 de extensii pentru browser-ul Google Chrome, găzduite în Chrome...

Ce a răspuns David Popovici la întrebarea „Care sunt plăcerile tale vinovate?”

David Popovici, campionul olimpic de 20 de ani, a dezvăluit într-un mod inedit una dintre plăcerile sale vinovate în cadrul unui episod al MCN...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă