16.1 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialObama ataca cenzura din China

Obama ataca cenzura din China

» Presedintele american, Barack Obama, a inceput ieri la Shanghai prima sa vizita oficiala in China, cel mai mare partener comercial al SUA si "banca" de la care se imprumuta Trezoreria americana. Interesele economice si politice nu l-au oprit insa pe liderul american sa vorbeasca despre drepturile omului in "maiestuoasa" China.

Presedintele american, Barack Obama, a afirmat luni, intr-un discurs tinut la Shanghai, ca Statele Unite si "maiestuoasa" China "nu trebuie sa fie adversare", insistand insa asupra dreptului la expresie, la liberul acces la informatie si la libertatea religioasa. In prima etapa a vizitei in China, liderul de la Casa Alba s-a adresat unui grup de studenti atent selectati inainte de a raspunde intrebarilor lor si celor care i-au fost adresate pe internet.
Totusi, organizatorii nu au "lasat totul la voia intamplarii". Daca discursurile presedintilor americani precedenti au fost transmise de televiziunea nationala, cel al lui Obama nu a fost difuzat decat de televiziunea din Shanghai si, oricum, cu un mic decalaj, pentru ca cenzorii sa poata interveni daca era cazul.

"China si Statele Unite nu trebuie sa fie adversare", a spus Barack Obama, explicand ca relatiile bilaterale bune pot aduce "prosperitate si pace in lume". "Libertatea de exprimare si cea religioasa si accesul la informatie sunt, credem noi, drepturi universale", a adaugat el, in fata a catorva zeci de studenti ai celor mai mari universitati din capitala economica a Chinei, tara unde cenzurarea internetului si oprimarea disidentilor sunt politici de stat. "Ar trebui sa le fie accesibile tuturor, inclusiv minoritatilor etnice si religioase, fie ca este vorba de Statele Unite, China sau altcineva", a spus Obama.

Inainte de vizita, unii observatori sau organizatii s-au temut sa nu sacrifice subiectul drepturilor omului in favoarea unor dosare mari precum lupta impotriva crizei economice. In conditiile in care SUA constituie cea mai mare piata de desfacere a Chinei, iar economia americana beneficiaza indirect de injectiile facute de statul chinez in propria economie, dar si de fondurile oferite de bancile chineze contra bondurilor Trezoreriei SUA, cele doua state ar putea fi tentate sa dea deoparte sursele de tensiune.
Presedintele american a pledat insa deschis pentru eliminarea cenzurii chineze pe internet. "Am fost intotdeauna un sustinator fervent al internetului. Sunt un sustinator inversunat al lipsei cenzurii", a raspuns el la o intrebare care i-a fost adresata pe internet si care a fost citita de ambasadorul SUA in China.

» Intalnire la nivel inalt
Astazi, in a doua zi a vizitei in China,  Obama urmeaza a fi primit, printr-o ceremonie foarte protocolara, de presedintele chinez, Hu Jintao, cu care va participa la un dineu oficial la resedinta oaspetilor straini din Diaoyutai. Discutiile cu liderii chinezi urmeaza sa abordeze dosare complexe, in care exista uneori diferende: clima, inainte de Conferinta de la Copenhaga, diferende comerciale, nivelul yuanului, proliferarea nucleara in Coreea de Nord si Iran si, cel mai delicat subiect, drepturile omului. Calatoria lui Obama in China este vazuta drept punctul forte al turneului sau in Asia, in cursul caruia a mers deja la Tokyo si la Singapore (pentru Summitul Forumului de Cooperare Asia-Pacific). El va vizita, de asemenea, Seulul.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare față de modelul anterior

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare decât modelul anterior, a declarat reseller pentru Reuters, chiar dacă acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă