Friptură cu whisky? Miel cu sos de mentă? Budincă de banane? Meniul pentru nunta regală a prinţului William şi a lui Kate Middleton este secret de stat, dar un lucru este sigur: va fi cât de poate de englezesc, scrie AFP, citată de Yahoo! News.
“Vom încerca să evidenţiem preparatele britanice cât se poate de mult, ca întotdeauna”, a spus bucătarul-şef al reginei Elisabeta a II-a, Mark Flanagan.
Peste 300 de personae vor participa la dineul din seara de 29 aprilie, la numai câteva ore după nunta celor doi tineri, de la Catedrala Westminster din Londra. “Cred că primul fel va fi un fel de salată cu pateuri coapte în vase de terină”, susţine Darren McGrady, bucătarul personal al prinţesei Diana şi al celor doi prinţi, până la moartea ei, din 1997.
“Ştiu că foarte popular este pateul de Gleneagles, care este un fel de pateu preparat din păstrăv afumat, somon afumat şi macrou afumat”, explică McGrady pentru AFP.
“Ca antreu, eu aş spune că se va servi friptură galeză, muşchi în sos de whisky şi ciuperci sau miel de la Hangrove, ferma prinţului Charles”.
McGrady, care a gătit şi pentru regină, pariază, pentru desert, pe varianta tartei cu banana- o pastă din zahăr şi cremă, în care sunt aşezate banalele tocate felii şi puţină dulceaţă de caise. “Când găteam pentru prinţul William, acesta era desertul lui preferat. Când venea în weekenduri, numai asta cerea. Şi ştiu că şi reginei îi place”, spune bucătarul.
Nu va lipsi nici tortul cu fructe. Comandat faimoasei patisere Fiona Cairns, la serviciile căreia a apelat şi Paul McCartney (ex-Beatles), prăjitura va fi ornată cu 16 flori, simbolizând fericirea (trandafiri), tandreţea (crini) şi căsătoria (iederă), la cererea lui Kate Middleton.
O adevărată operă de artă, tortul va fi dezvăluit în cadrul recepţie, care se va desfăşura în jurul prânzului, la Palatul Buckingham. Lângă tortul regal, va fi aşezată o prăjitură cu ciocolată, care îi place lui William, preparată cu biscuiţii pentru ceai McVitie’s.
“Când prinţul William era copil, mereu mânca acest fel de biscuiţi şi îi plăceau foarte mult”, spune patiserul-şef al firmei McVitie’s.
Diferite feluri de friptură, prăjituri cu fructe şi biscuiţi de ceai: “meniul va fi cât se poate de englezesc”, spune Darren McGrady.
Totuşi, ca o tradiţie a Casei Regale, meniul va fi redactat în limba franceză. Obiceiul datează de pe vremea când toţi angajaţii de la bucătărie erau francezi, explică bucătarul.
Cuplul William-Kate, care vrea să fie perceput ca unul modern, a acceptat această tradiţie, dar a cerut ca ritualul micului-dejun nupţial să fie înlocuit cu un bufet suedez. Totuşi, acest mod de a servi masa va simplifica mult aşezarea celor 600 de invitaţi, participanţi la micul-dejun regal.
În urmă cu 30 de ani, la nunta prinţului Charles cu Diana, numai 120 de oameni au fost invitaţi la această masă. Atunci, s-a servit homar în sos, piept de pui cu sos de miel şi căpşuni şi cremă Cornish, pe platouri aurii, notează AFP.
La micul-dejun nupţial, se vor servi trufe Hugot & Clement, gătite după reţeta din 1678, sfeclă Blini şi ouă de prepeliţă cu sare şi ţelină, susţine McGrady.
Pregătirea nunţii regale începe, de regulă, cu cel puţin 6 luni înainte, explică intendentul Casei Regale, Edward Griffiths. Într-un an obişnuit, bucătăria regală prepară 550 mese, pentru 50.000 musafiri. Pentru ziua cea mare, 21 oameni vor prepara mâncarea.