16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialNouă anchetă în Groenlanda cu privire la zborurile secrete ale CIA

Nouă anchetă în Groenlanda cu privire la zborurile secrete ale CIA

Danemarca şi Groenlanda au hotărât miercuri să deschidă o nouă anchetă asupra pătrunderii ilegale de către serviciile secrete americane (CIA), în perioada 2001-2008, în a spaţiul aerian şi pe teritoriului groenlandez, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Am fost de acord să facem lumină asupra zborurilor CIA. Am solicitat Institutului danez de Studii Internaţionale să efectueze o anchetă şi să publice un raport la 1 mai”, a declarat miercuri Villy Soevndal, ministrul danez de Externe, într-o conferinţă de presă comună cu premierul groenlandez Kuupik Kleist.

Această hotărâre reprezintă o schimbare de poziţie a noului Guvern danez de centru-stânga, care anterior a anunţat că nu se vor face investigaţii suplimentare asupra pătrunderii ilegale pe teritoriul şi în spaţiul aerian al Groenlandei de către CIA.

Groenlanda, care este un teritoriu danez autonom, a solicitat aceste investigaţii în mai multe rânduri.

În ianuarie 2008, cazul a făcut obiectul unui documentar al postului danez de televiziune DR1, intitulat „Conexiunile daneze ale CIA”, în care se afirma că serviciul american de informaţii a utilizat timp de cinci ani, în secret, spaţiul aerian şi aeroporturi daneze şi groenlandeze ca zone de tranzit pentru avioanele CIA.

Aceste avioane, exploatate prin societăţi-paravan, erau suspectate că fac parte din programul de transfer de persoane suspectate de terorism, aflate în curs din 2001. Suspecţii de terorism ar fi fost răpiţi şi trimişi, în afara oricărei legalităţi, către Egipt, Iordania, România şi Afganistan.

În urma acestui documentar, a fost deschisă o anchetă care conchidea, la 23 octombrie 2008, că informaţiile difuzate de DR1 erau mai degrabă „indicii”.

Comisia de anchetă declara că nu a putut „confirma, dar nici infirma că au avut loc transporturi ilegale de deţinuţi în spaţiul aerian danez, groenlandez şi al Insulelor Feroe”.

Întrebate în acest sens, autorităţile americane „nu au oferit clarificări definitive” pentru a se stabili dacă aceste survolări controversate au avut loc efectiv.

Cele mai citite

Românii au prins gustul vieții la țară. „Acela a fost momentul când am decis să facem pasul către sat“

Pandemia i-a împins pe mulți români să se mute în mediul rural, iar trendul continuă și în prezent. Spațiile deschise i-au făcut să se...

VIDEO. Nicolae Ciucă, „încolțit” de Andreea Esca. „Nu este așa”

Într-o apariție la Știrile PRO TV, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Andreea Esca despre investiția de 4 milioane de euro în promovarea cărții...

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă