Cele sapte noi minuni ale lumii au fost proclamate la data simbolica de 7.07.07, in cadrul unei ceremonii organizate pe stadionul Da Luz din Lisabona comparabile cu ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Marele Zid Chinezesc, "Orasul de Piatra" de la Petra (Iordania), statuia lui Hristos Mantuitorul de la Rio de Janeiro, ruinele incase de la Machu Picchu (Peru), orasul maya de la Chichen–Itza (Mexic), Coloseumul din Roma si mausoleul Taj Mahal (India) sunt cele sapte noi minuni ale lumii, votate de peste 100 de milioane de oameni din intreaga lume, dintr-o lista de 21 de obiective finaliste. Piramidele de la Gizeh, singurele supravietuitoare dintre cele sapte minuni ale lumii antice, au fost declarate "minuni ale lumii onorifice", neavand nevoie de voturi pentru confirmare. Anuntarea celor sapte obiective castigatoare a avut loc in cadrul unei ceremonii prezentate de actorii Ben Kingsley si Hillary Swank, pe stadionul Da Luz din capitala Portugaliei, ceremonie comparabila cu deschiderea Jocurilor Olimpice, la care au mai participat personalitati ca fostul astronaut Neil Armstrong, tenorul José Carreras, fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo si premierul José Socrates, presedintele in exercitiu al UE. Ceremonia a fost transmisa de televiziuni din 170 de tari, audienta estimata fiind de 1,6 miliarde de telespectatori. Manifestatii de bucurie au avut loc in toate tarile cu obiective castigatoare, cu exceptia Chinei. Ceremonia din Portugalia a avut loc in acelasi timp cu spectacolul Live Earth de pe plaja Copacabana din Rio de Janerio, cei 700.000 de spectatori izbucnind in urale la desemnarea intre obiectivele castigatoare a statuii lui Hristos Mantuitorul care domina metropola braziliana.
Desemnarea noilor minuni ale lumii este rezultatul unei campanii demarate in 2001 de cineastul elvetian Bernard Weber, dupa distrugerea de catre talibani a statuilor uriase ale lui Budha de la Bamiyan (Afganistan).
UNESCO, organizatie care alcatuieste lista obiectivelor din patrimoniul cultural al omenirii, nu s-a implicat in aceasta campanie, pentru a nu fi silita sa raspunda numeroaselor solicitari de sprijin pentru un obiectiv sau altul, dar si pentru ca selectia nu s-a bazat pe metode stiintifice.