Fostul ambasador al SUA in Romania, Michael Guest, s-a retras din Departamentul de Stat, motivandu-si gestul prin faptul ca partenerii diplomatilor homosexuali sunt discriminati.
Michael Guest, primul homosexual declarat confirmat in functia de ambasador al SUA si primul care s-a prezentat la post impreuna cu partenerul sau, s-a retras din serviciul diplomatic dupa o cariera de 25 de ani, a relatat "The New York Times". In discursul de retragere, sustinut in Sala Tratatelor a Departamentului de Stat, in prezenta unor oficiali de rang inalt, a colegilor si a prietenilor, Guest a declarat ca paraseste o cariera la care tine foarte mult, intrucat demersurile sale de a asigura pentru partenerii diplomatilor homosexuali un tratament egal cu cel al sotiilor sau sotilor diplomatilor heterosexuali au esuat. "In ultimii trei ani, am cerut cu insistenta secretarului (de stat, Condoleezza Rice, care nu a participat la eveniment) si echipei sale de conducere sa remedieze politicile care ii discrimineaza pe angajatii apartinand comunitatii gay sau lesbiene. Dar nu am obtinut nici un rezultat, iar eu m-am simtit silit sa aleg intre obligatiile fata de partenerul meu – care este familia mea – si datoria fata de tara mea. Faptul ca o persoana a fost pusa in situatia de a face aceasta alegere este o pata pe mandatul de conducere al secretarului de stat si o rusine pentru aceasta institutie si pentru tara noastra", a afirmat fostul ambasador.
Guest a aratat ca partenerii diplomatilor homosexuali nu au dreptul la antrenamente de autoaparare oferite de Departamentul de Stat si nu beneficiaza de asistenta medicala gratuita in strainatate, evacuare garantata in caz de urgenta medicala si nici de indemnizatiile speciale oferite sotilor sau sotiilor diplomatilor trimisi in misiune in tari ca Irakul, unde familiile nu ii pot insoti.
» Un diplomat incomod
In timpul mandatului sau ca ambasador in Romania, Michael Guest s-a facut remarcat prin luarile sale de pozitie impotriva coruptiei si pentru libertatea presei, care au provocat animozitati. Premierul de atunci, Adrian Nastase, a polemizat cu diplomatul american pe tema coruptiei si a "baronilor locali", iar fostul presedinte Ion Iliescu l-a acuzat ca si-a depasit atributiile si s-a amestecat in treburile interne ale Romaniei. Cel mai vehement a fost liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, pe care Guest l-a acuzat de extremism. Vadim Tudor i-a adresat ambasadorului o scrisoare deschisa injurioasa, in care il ataca pentru orientarea sa sexuala.
La incheierea mandatului lui Guest, Iliescu a declarat insa despre acesta ca a fost "unul dintre cei mai buni ambasadori ai SUA", "un prieten al Romaniei", si l-a decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Mare Cruce.
"In ultimii trei ani, i-am cerut secretarului si echipei sale sa remedieze politicile care ii discrimineaza pe angajatii apartinand comunitatii gay sau lesbinene. Dar nu am ajuns la niciun rezultat, astfel incat ma simt obligat sa aleg intre obligatiile fata de partenerul meu – care este familia mea – si datoria fata de tara mea", a explicat dimplomatul.
Michael Guest si alti diplomati gay au acuzat-o pe Condoleezza Rice, secretarul de Stat american, ca partenerii homosexuali ai diplomatilor sunt privati de o serie de drepturi. Printre acestea se numara instruirea gratuita privind asigurarea propriei securitati, asistenta medicala gratuita in tarile in care isi desfasoara activitatea, transportarea la clinici din strainatate, alocatii speciale pentru deplasare in cazul detasarii in zone ca Irakul, unde famiiliile nu ii pot insoti pe diplomati.
Potrivit unei asociatii a homosexualilor din diplomatie, aproximativ 5% dintre cei 12.000 de diplomati americani sunt gay, iar dintre acestia 350 au parteneri de acelasi sex.