0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialMedvedev, la fel ca Putin

Medvedev, la fel ca Putin

» Presedintele ales al Rusiei, Dmitri Medvedev, a reafirmat, intr-un interviu acordat cotidianului "Financial Times", opozitia Moscovei fata de aderarea Ucrainei si Georgiei la NATO.

"Nu suntem fericiti de situatia cu Georgia si Ucraina", care spera ca, la Summitul NATO de la Bucuresti, sa li se acorde Membership Action Plan (MAP), primul pas spre aderarea la Alianta, a declarat Medvedev. Potrivit viitorului ocupant al Kremlinului, aderarea la NATO a celor doua state ar putea ameninta actuala structura de securitate a Europei. "Nici un stat nu poate fi multumit cand un bloc militar din care nu face parte se apropie de frontierele sale", a rezumat Medvedev principalul motiv al opozitiei Rusiei fata de planurile de extindere a Aliantei.
La Bruxelles, purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai, a declarat ca Alianta este constienta de preocuparile Rusiei si ca este dispusa sa le discute deschis. "Pozitia NATO este destul de clara: statele democratice din Europa au dreptul sa aspire la Alianta" si sa faca demersuri pentru aderare.
"Poarta NATO este deschisa pentru ele (Ucraina si Georgia), iar aceste doua democratii si-au aratat dorinta de a se apropia de NATO", a spus Appathurai.
In interviul sau, Medvedev sustine ca acest lucru nu ar fi adevarat, cel putin nu in cazul Ucrainei, unde unele sondaje au indicat ca majoritatea cetatenilor se opun aderarii la Alianta Nord-Atlantica. El a dat lectii de democratie, aratand ca in situatii ca aceasta s-ar recomanda organizarea unui referendum.

» Raport de forte
In anii '90, Moscova a asistat neputincioasa la extinderea NATO in fosta sa sfera de influenta. Acum, Rusia si-a recapatat increderea datorita cresterii economice bazate pe energie, iar acest plus de incredere a insemnat o abordare agresiva in politica externa. Rusia este cel mai mare exportator de energie din lume si singurul stat din lume cu o capacitate nucleara suficienta sa ne stearga pe toti de pe fata pamantului, aminteste "Wall Street Journal", intr-un comentariu semnat de influentul senator democrat Joseph Biden. In schimb, crede "Washington Post", NATO si liderii sai sunt mai slabi astazi decat acum zece ani si sunt mai susceptibili la amenintarile venind dinspre Moscova. In aceste zile, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat public impotriva intrarii in NATO a Georgiei si Ucrainei, iar Franta "cocheteaza cu aceeasi idee", scrie "Washington Post", adaugand ca si o parte a administratiei americane pare sa-si fi pierdut interesul pentru aceasta chestiune, plasand-o mai jos pe agenda Washington-Moscova comparativ cu scutul antiracheta sau dosarul Kosovo.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă