0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialMcCain, cea mai spectaculoasa revenire din politica americana

McCain, cea mai spectaculoasa revenire din politica americana

» Favoritul la nominalizarea drept candidat al Partidului Republican in alegerile prezidentiale din luna noiembrie din SUA, John McCain, a explicat intr-un interviu acordat in aceste zile cotidianului german "Der Spiegel" viziunea sa despre politica externa americana, in special despre relatiile transatlantice, despre guvernare si despre ce inseamna conservatorismul american.

Un prim pas,
esential, in politica externa ar fi refacerea credibilitatii Americii, considera actualul senator american si aspirant la presedintie, John McCain, confruntat cu ideea, devenita aproape un cliseu in media internationala, ca SUA nu se mai bucura de incredere.
McCain nu a dorit sa se alature criticilor exprimate de reporterul german la adresa actualului presedinte american, republicanul George W. Bush, pentru incalcarea drepturilor omului la Guantanamo si pentru neimplicarea in eforturile de combatere a incalzirii globale. El a dat asigurari ca "nu va mai fi torturata niciodata vreo persoana aflata in custodie americana" si ca va inchide inchisoarea de la Guantanamo, mutand detinutii de acolo la Fort Leavenworth (in Kansas). In privinta incalzirii globale, McCain a reluat principiul exprimat in repetate randuri de administratia Bush, potrivit caruia SUA vor face eforturi pentru incheierea unui acord global pe aceasta tema, dar care trebuie sa includa tarile emergente, in special India si China.
Un alt repros la adresa lui George W. Bush, reamintit de reporterul "Der Spie-gel", este acela ca "a ignorat totdeauna ONU". "ONU va juca mereu un rol important", da asigurari McCain, subliniind insa ca, in prezent, "avem de-a face cu o Rusie care intentioneaza clar sa blocheze orice actiuni". "De aceea, ONU ar trebui sa actioneze ca o liga a democratiilor care impartasesc aceleasi valori si principii", subliniaza politicianul american.

Situatia din Afganistan si din Irak, ca si relatiile cu Teheranul sunt probleme fata de care comunitatea internationala este chemata sa ia pozitie. McCain aminteste "marea miza pentru intreaga Europa si pentru SUA" reprezentata de stabilizarea Afganistanului: oprirea exportului de opiu in Europa si inlaturarea unei amenintari la adresa stabilitatii si securitatii intregii regiuni. Din aceste motive, este nevoie de o mai mare implicare a aliatilor, in special in sudul Afganistanului, principalul bastion al talibanilor.
In privinta Iranului, atat timp cat regimul de la Teheran "continua sa isi exprime hotararea de a face ca statul Israel sa dispara si atat timp cat va continua sa urmareasca sa obtina si sa foloseasca arme nucleare", McCain va continua sa sustina ca "aceasta nu este o situatie acceptabila". "Voi colabora cu alte democratii pentru a gasi stimulente si sanctiuni pentru iranieni", este concluzia sa. In acelasi timp, candidatul republican subliniaza ca decizia de a amplifica implicarea in Afganistan sau in alte teatre de operatiuni apartine in intregime guvernelor si popoarelor aliate.

Orice natiune are dreptul sa se apere

Dreptul de a se apara este un drept fundamentul al oricarei natiuni, raspunde John McCain la intrebarea: "Este razboiul un instrument politic legitim?".
"Noi, veteranii, uram cu adevarat razboiul. Sper ca nu exista nici o glorificare a razboiului in nimic din ceea ce am scris sau am declarat. Nu am nici o indoiala ca, pentru cei care am trait experienta razboiului, aceasta a fost cea mai rea experienta pe care am avut-o vreodata. Dar intr-un fel a fost si cea mai magnifica perioada din viata mea, datorita curajului si bravurii celor alaturi de care am avut privilegiul sa ma aflu", isi explica atitudinea McCain, veteran al razboiului din Vietnam si fost prizonier de razboi timp de cinci ani si jumatate.
Dupa parerea sa, una dintre cele mai importante lectii invatate in razboiul din Vietnam este "Doctrina Powell, care spune ca, atunci cand te angajezi intr-un conflict, o faci cu o forta coplesitoare si termini cat mai repede posibil. Una dintre greselile noastre in Irak este aceea ca nu am avut niciodata suficiente trupe pentru a controla tara dupa victoria militara initiala". "Am sustinut totdeauna ofensiva din Irak, chiar si in perioadele in care aceasta pozitie nu era foarte populara in randurile Partidului Republican, cand altii cautau iesiri", precizeaza McCain.
In privinta pozitiei candidatilor la nominalizarea democrata in alegerile prezidentiale, Hillary Clinton si Barack Obama, John McCain considera ca acestia ar retrage fortele din Irak "pe baza unui calendar arbitrar, urmarind avantaje politice, care ignora in mod nesabuit dezastrul umanitar si amenintarile grave la adresa securitatii care ar rezulta (din aceasta retragere)".
"Vreau sa castig razboiul (din Irak)", declara categoric McCain, avertizand ca, in caz contrar, "Al Qaeda se va lauda in intreaga lume ca a invins Statele Unite. si cu cat ne vom retrage noi mai mult, cu atat vor avansa ei – pana cand vor ajunge la noi, in America".

Soldat mandru al "Revolutiei Reagan"
Referindu-se la politica interna americana, John McCain a declarat ca in cariera sa de senator a dovedit ca poate colabora bine si cu membrii propriului partid, si cu democratii. El a declarat ca porecla "McNasty" ("McRautaciosul") este doar o eticheta falsa. McCain a respins si acuzatia pe care i-o aduc unii republicani, ca ar fi "mai mult democrat decat conservator", din cauza unora dintre pozitiile adoptate in probleme cum ar fi cheltuielile publice. "Sunt mandru ca sunt conservator si pretind ca sunt conservator intrucat cred in principiile conservatoare fundamentale: ca libertatea este un drept dat de Creatorul nostru, nu de guverne, si ca scopul justitiei si al statului de drept nu este acumularea de putere de catre stat, ci protejarea libertatii si a proprietatilor cetatenilor".
"Sunt un soldat mandru al Revolutiei Reagan", declara fara ocolisuri McCain, reafirmandu-si convingerea ca SUA "pot edifica un sistem de impozite si taxe care sa incurajeze cresterea economica si sa faca America mai competitiva". In prezent, SUA au al doilea impozit pe profit din lume, ca marime. Reducerea impozitelor va incuraja cresterea economica si imediat, si pe termen lung, sustine McCain, anuntandu-si intentia de a da un caracter permanent reducerilor temporare de impozite initiate de administratia Bush.
si, daca rata de sustinere a actualei administratii republicane este cea mai scazuta inregistrata vreodata, rata de sustinere a candidatului republican McCain este ridicata, egaland-o sau chiar depasind-o pe cea a oricaruia dintre posibilii sai contracandidati democrati, Hillary Clinton sau Barack Obama. Cum a ajuns aici? Spunand adevarul, indiferent daca acesta era sau nu ceea ce doreau sa auda alegatorii.

» Conservator adevarat
"Este un conservator adevarat", a declarat presedintele american George W. Bush, despre John McCain, in jurul caruia se incearca unirea Partidului Republican. Un alt republican influent, desi neconventional si "progresist", guvernatorul de California, Arnold Schwarzenegger, a declarat ca John McCain a avut "cea mai de succes revenire din ultimii ani", dupa ce in vara trecuta campania sa parea condamnata la esec. O explicatie pentru succesul senatorului de Arizona, demarcat ca favorit clar in cursa pentru nominalizarea republicana drept candidat la presedintia SUA, ar putea sta in biografia sa aparte, de luptator pentru care cuvantul "cedare" nu pare sa existe. Unul dintre reprosurile facute actualului presedinte american, republicanul George W. Bush, a fost acela ca a optat prea usor pentru razboi pentru ca nu stia ce inseamna, de fapt, acesta. McCain are o cariera militara impresionanta, incluzand cea mai dura experienta: aceea de prizonier de razboi in Vietnam. Avionul pe care l-a pilotat intr-un raid de bombardament asupra centralei electrice care alimenta Hanoi a fost doborat, iar McCain a fost ranit si capturat. Starea sa s-a agravat din cauza torturilor, la care a rezistat fara sa spuna altceva decat numele si numarul. Dupa ce, initial, i s-a spus ca nu va beneficia de tratament medical decat daca vorbeste, McCain este dus totusi la spital si salvat din ghearele mortii dupa ce vietnamezii descopera ca tatal sau era amiral in marina americana, devenind chiar comandant al fortelor SUA din Pacific. Din acelasi motiv, in vara lui 1968 s-a propus eliberarea prizonierului McCain, dar acesta a refuzat, spunand ca nu accepta pana cand nu vor fi eliberati toti cei capturati inaintea sa. A revenit acasa abia in martie 1973, dupa semnarea in ianuarie a acordurilor de la Paris prin care s-a pus capat razboiului. In privinta carierei militare, nu i se poate face nici un repros, iar pentru deciziile si voturile sale politice are argumente. Un argument impotriva sa ar fi varsta: daca va fi ales, va avea la instalarea in functie 72 de ani, fiind cel mai batran presedinte american. "Sunt sanatos, sunt in forma si cred ca pot demonstra ca am cea mai mare experienta si o buna judecata pentru a conduce America intr-o perioada extrem de periculoasa", este contraargumentul sau.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă