Aproximativ 60 de sefi de stat sau de guvern din tarile membre ale Uniunii Europene (UE), America Latina si zona Caraibelor s-au reunit, ieri, la Viena, pentru a participa la cel de-al patrulea summit regulat UE – ALC, informeaza AFP. De asemenea, la lucrari participa si presedintele Comisiei Europene, comisarul european pentru extindere si secretarul general al ONU, Kofi Annan. Romania este reprezentata de primul ministru, Calin Popescu Tariceanu.
La prima vedere, ar parea ca la summitul de la Viena este o atmosfera sobra, de lucru, si ca nimic nu ar putea perturba acest lucru. Gresit!
Ieri, tocmai cand cei aproximativ 60 de oficiali din UE, America Latina si Caraibe se pregateau sa se alinieze pentru traditionala ceremonie a fotografiei oficiale, o tanara argentinianca inalta, bronzata, cu parul lung si purtand doar o pancarta si… un costum de baie in doua piese, din materialul caruia cu greu puteai incropi o cravata, a intrat pe „scena”. Reprezentand organizatia de protectie a mediului inconjurator Greenpeace, „mama natura” a defilat pentru cateva zeci de secunde bune prin fata ochilor oficialilor si a aparatelor foto si de filmat, protestand fata de nivelul ridicat de poluare generat de doua fabrici de celuloza ale unor firme din Finlanda si Spania, care opereaza pe teritoriul Uruguayului, la frontiera cu Argentina.
Tanara a fost evacuata imediat din sala de fortele de securitate, singurul oficial care a aplaudat actiunea de protest fiind presedintele Venezuelei, Hugo Chavez. Dupa ochi, insa, nici ceilalti barbati prezenti nu au ramas indiferenti.
Tensiuni provocate de Bolivia si Venezuela
Unul dintre principalele subiecte ce domina summitul de la Viena este generat de nationalizarea de catre Bolivia a puturilor de extractie a petrolului si gazelor naturale si a rafinariilor detinute de companii straine. Presedintele bolivian Evo Morales a exclus posibilitatea acordarii unor despagubiri firmelor petroliere care au investit in aceste facilitati. Cei mai afectati sunt reprezentantii Braziliei, cel mai mare investitor in domeniul energetic bolivian. Dar si liderii UE s-au declarat ingrijorati.
De asemenea, Uniunea Europeana este vizibil deranjata de Venezuela, care s-a retras din alianta comerciala a tarilor andine.
Parteneriat strategic UE – ALC
Potrivit ministrului roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, UE doreste sa incheie un Parteneriat de Asociere Strategica cu tarile din America Latina si Caraibe, acesta urmand sa fie consolidat de Acorduri de Asociere si Liber Schimb intre UE si statele din regiune. UE doreste acest parteneriat in conditiile in care potentialul regiunii Americii Latine si Caraibelor a fost sesizat si de Federatia Rusa si China.