2.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialInghet partial UE-Turcia

Inghet partial UE-Turcia

Nemultumita de inghetarea a opt capitole de negociere, prima masura de acest gen din istoria extinderii europene, Turcia acuza Uniunea Europeana de tratament incorect: „Decizia UE este o injustitie fata de Turcia. Sa nu uitam ca si prietenii nostri din UE au promisiuni pe care nu le-au indeplinit”, a spus ieri premierul Recep Tayyip Erdogan in Parlamentul turc.
Luni seara, la Consiliul de Ministri UE de la Bruxelles, statele membre au decis, la recomandarea comisarului Olli Rehn, sa suspende opt din cele 35 de capitole de negociere cu Turcia, din cauza refuzului Ankarei de a deschide porturile si traficul aerian Ciprului. Guvernul turc se angajase sa ia aceasta masura pana la finele anului, dar cerea ridicarea embargoului asupra Ciprului de Nord, formatiune statala recunoscuta doar de Ankara. Desi saptamana trecuta Erdogan a oferit deschiderea unui port Ciprului, statele membre au considerat ca acest compromis este insuficient.
Dupa discutii ce au durat mai bine de 10 ore, ministrii de Externe din statele membre au revenit la recomandarea comisarului Rehn ca solutie de compromis. Delegatiile germana si olandeza ar fi dorit introducerea unei „clauze de revizuire”. „Nu avem nicio clauza speciala, Comisia va raporta in ritmul anual ca pana acum”, a anuntat Rehn ca o victorie acest compromis. Secretarul britanic pentru Afaceri Externe, Margaret Beckett, a fost singura care a militat puternic impotriva inghetarii negocierilor, masura despre care a spus ca „a sarit calul”. Partea pozitiva, pe care si presedintia finlandeza a UE s-a straduit s-o sublinieze, este insa ca negocierile continua in celelalte 27 de capitole: „Nu este nici o deraiere. Trenul e in continuare pe sine”, a comentat Beckett.

Cel putin 12 ani de negocieri

Neobservata a trecut insa o prevedere din recomandarile Comisiei, anume ca niciun alt capitol de negociere nu poate fi incheiat pana cand Ankara nu-si respecta obligatiile fata de Cipru. Un oficial european familiarizat cu aceasta problema ne-a declarat ca „negocierile sunt intr-o faza atat de incipienta, incat aceasta suspendare temporara nu are tehnic nicio relevanta. Politic, da. Dar procesul va dura atat de mult incat nici succesorul succesorului lui Rehn nu va vedea finalizata aceasta aderare”. Mesajul pe care Comisia vrea sa-l transmita este ca angajamentele trebuie respectate. Pentru Germania, care va prelua presedintia UE de la 1 ianuarie, dar si Danemarca, Austria, Franta si Polonia, blocarea celor opt capitole de negociere inseamna o mica victorie in dezbaterea privind aderarea unui stat cu 70 de milioane de musulmani. Mesaj pe care Rehn a incercat sa-l evite, subliniind importanta Turciei: „Europa are nevoie de o Turcie stabila si democrata, iar Turcia are nevoie de UE, atat din punct de vedere politic, cat si economic (…). Turcia este un stalp de stabilitate in cea mai instabila regiune si este un reper de democratie in lumea islamica”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă