Cele cinci infirmiere bulgare si medicul palestinian condamnati la Tripoli pentru contaminarea deliberata cu virusul HIV a peste 400 de copii libieni au sosit ieri la Sofia.
» "Am trait doar pentru aceasta clipa!", a exclamat Snejana Dimitrova, imbratisandu-si fiul si fiica.
dupa opt ani si jumatate in inchisorile libiene, infirmierele si medicul palestinian caruia i s-a acordat cetatenie bulgara au ajuns la Sofia, la doar cateva ore dupa ce liderul de la Tripoli, Muammar Ghaddafi, le-a comutat condamnarea la moarte in inchisoare pe viata, facand posibila extradarea lor in Bulgaria. Presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, a semnat imediat decretul de gratiere. Mii de persoane au asteptat pe aeroportul din Sofia, alaturi de familii si de oficiali, intre care presedintele Parvanov si premierul Serghei Stanisev, sosirea avionului guvernamental francez care i-a adus pe cei sase din Libia. Infirmierele si medicul au fost insotiti de Cecilia Sarkozy, sotia presedintelui Frantei, si comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner.
Cine sunt cei sase
Kristiana Valceva, 48 de ani: A sosit in Libia pe 30 martie 1991, impreuna cu sotul ei, Zdravko Gheorghiev, 58 de ani, care a facut si el cinci ani de inchisoare, fiind eliberat in 2004. Are un fiu, Slavei, in varsta de 29 de ani, cu primul sot, de care a divortat. Mama ei, Zorka Anacikova, croitoreasa, a participat la toate manifestatiile de sprijin pentru infirmierele condamnate.
Nassia Nenova, 40 de ani: Se afla in Libia incepand din 1998. A incercat sa se sinucida dupa ce a declarat ca a fost torturata de politie. In momentul arestarii sale, fiul sau avea doar 9 ani, iar acum este student in Franta. Mama ei, Stanka Stoikova, fosta profesoara, a supravietuit unui infarct la inceputul procesului. Sotul ei, Uvan Nenov, medic anestezist, a criticat dur autoritatile bulgare.
Valia Cerveniasca, 55 de ani: A lucrat intr-un alt spital libian, din Tarhuna, intre 1984 si 1997, si a fost angajata la spitalul din Benghazi in februarie 1998. Sotul ei, Emil Uzunov, constructor, a fost si el arestat, o data cu cele cinci infirmiere, dar a fost eliberat dupa doar cateva ore. Ei au doua fiice.
Valentina Siropulo, 48 de ani: A luat decizia sa plece in Libia, unde a muncit incepand din 17 februarie 1998 pana la arestarea sa, pe 9 februarie 1999, pentru a-i putea plati studiile superioare fiului ei, Lubomir, care a obtinut doua licente la Universitatea tehnica din Sofia.
Snejana Dimitrova, 54 de ani: Este bolnava de diabet. Arestata prima data impreuna cu celelalte infirmiere, in decembrie 1998, a fost eliberata doua zile mai tarziu, dar a fost rearestata in februarie 1999. Sotul ei, constructor, care muncise in Libia, s-a opus plecarii ei in aceasta tara. Au o fiica de 28 de ani si un fiu de 34 de ani.
Achraf Joumaa Hajouj: Medicul palestinian efectua un stagiu la spitalul din Benghazi cand a fost arestat, pe 29 ianuarie 1999. Familia sa l-a gasit in inchisoare dupa zece luni de cautari. Tatal lui, Ahmed, profesor de matematica, si sora sa, Dareen, au fugit din Libia in decembrie 2005, sub pretextul ca pleaca in pelerinaj, si s-au refugiat in Olanda.
CONTRADICTII
» Pretul libertatii
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a dat asigurari ca nici UE, nici Franta nu au platit vreo contributie financiara Libiei in schimbul eliberarii celor sase. Ministrul libian de Externe a declarat insa ca "toata lumea a platit (…), inclusiv UE si Franta", pentru a acoperi compensatiile in valoare de cate un milion de dolari platite familiilor copiilor contaminati. Libia a mai obtinut angajamentul presedintelui CE, José Manuel Barroso, privind normalizarea relatiilor sale cu UE. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, efectueaza azi o "deplasare politica" in Libia. Barroso a promis ca toate documentele semnate cu Libia vor fi facute publice.