Mii de persoane au stat in acest week-end ore intregi la cozi in fata filialelor bancii Northern Rock, a opta din Marea Britanie si al cincilea furnizor de credite ipotecare, pentru a-si retrage economiile.
Pagina web a bancii a fost blocata din cauza numarului mare de utilizatori care au incercat sa faca operatiuni online. Directorul sucursalei din Cheltenham (zona centrala a Angliei) a fost sechestrat in banca de un grup de clienti, instigati de un cuplu de fosti hotelieri, furiosi ca nu au putut sa retraga din cont un milion de lire sterline. Dupa ce intr-o singura zi, vineri, a fost retras aproximativ un miliard de lire sterline (1,5 miliarde euro), reprezentand 4 sau 5 la suta din totalul depunerilor, Northern Rock a fost nevoita sa solicite sprijinul Bancii Centrale a Angliei, care i-a acordat fonduri de urgenta.
Atat autoritatea britanica a serviciilor financiare (FSA), cat si ministrul de Finante, Alistair Darling, au facut apeluri la calm si au dat asigurari privind solvabilitatea bancii. Darling a negat faptul ca problemele de la Northern Rock ar fi o consecinta a crizei creditelor ipotecare din SUA, declarand ca evenimentele din America "au efect asupra a ceea ce se intampla in alte parti ale lumii", dar ca "fundamentele economiei britanice raman sanatoase" si stabile.
"The Sun", ziarul cu cel mai mare tiraj din Marea Britanie, a criticat insa vehement faptul ca banca Northern Rock "a continuat sa acorde imprumuturi care se ridicau (…) pana la 125 la suta din valoarea proprietatii, in pofida avertismentelor privind instabilitatea economica si iminenta unei caderi a sectorului imobiliar".
» IntenTie
Patronul Northern Rock, Adam Appelgarth, a declarat intr-un interviu aparut ieri in "Sunday Telegraph" ca se gandeste sa vanda banca, dar acest lucru va fi "extrem de dificil" in conditiile in care actiunile Northern Rock au scazut cu 30 de procente.
Citand surse din City-ul londonez, "Sunday Telegraph" a scris ca este posibil sa existe un plan vizand divizarea bancii Northern Rock, urmata de vanzarea catre mai multi rivali. Autoritatile, in cazul in care criza scapa de sub control, ar putea decide nationalizarea bancii, inainte ca aceasta sa fie cedata din nou sectorului privat. Bancile HSBC si Lloyds TSB sunt cele mai interesate de aceste planuri.