4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO şi VIDEO de dincolo de baricade. Cum arată o zi obişnuită...

FOTO şi VIDEO de dincolo de baricade. Cum arată o zi obişnuită în oraşul asediat Homs

De câteva luni, imaginile filmate de rebelii sirieni în oraşul Homs, asediat de către forţele de securitate, par mereu aceleaşi: lunetişti trăgând de pe acoperişuri, bombardamente continue şi zeci de cadavre. Cu toate acestea, unul dintre activişti s-a decis să prezinte oraşul într-un mod diferit: viaţa de zi cu zi, între bombardamente, relatează france24.com.

Mulham Al-Jundi nu este un jurnalist obişnuit. S-a născut în Homs, însă lucra în Arabia Saudită în momentul în care mişcarea anti-guvernamentală a izbucnit în urmă cu un an. Sătul să-şi vadă oraşul distrus sistematic de bombe, Mulham s-a întors la Homs la mijlocul lunii februarie, având un ţel precis: să povestească lumii despre ceea ce se întâmplă acolo cu adevărat. Fotografiile sale amintesc de faptul că viaţa merge înainte, în ciuda bombardamentelor.

În prezent, Al-Jundi s-a întors în Arabia Saudită pentru a se opera la picior, după ce a fost împuşcat de un lunetist. Cu toate acestea, vrea să se întoarcă la Homs.

„Copiii şi tinerii nu ies pe străzi, ci stau mai mult în case, terifiaţi de zgomotul iscat de bombardamente”, a declarat Al-Jundi. „Bineînţeles că nu merg la şcoală. Magazinele sunt închise. Uneori, apa şi curentul electric sunt întrerupte timp de două-trei zile. Reţeaua de telefonie mobilă nu mai funcţionează deloc. E ca si cum am fi complet izolaţi de restul lumii”, a continuat Mulham Al-Jundi.

Filmatul şi fotografiatul pe străzile din Homs este foarte dificil de realizat, deoarece este greu pentru jurnalişti să meargă dintr-un cartier în altul. Străzile principale sunt pline de baricade peste care este imposibil să treacă. „Încercăm să mergem pe străzile lăturalnice, pe care trebuie să evităm să intrăm în vizorul lunetiştilor. De aceea, fugim tot timpul. Apoi apare problema încărcării fotografiilor pe Internet. Conexiunile la Internet nu mai funcţionează în unele cartiere, prin urmare suntem nevoiţi să ne asumăm şi mai multe riscuri încercând să găsim un cartier unde putem avea acces la Internet”, a declarat Mulham Al-Jundi.

Aproape 8500 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise de la începutul izbucnirii revoltelor din Siria, în urmă cu aproximativ un an. Situaţia umanitară este din ce în ce mai îngrijorătoare. Organizaţiile de ajutorare nu au acces în oraşele asediate şi peste 25.000 de refugiaţi se află în ţările învecinate cu Siria.

Filmul îl prezintă pe Al-Jundi într-un spital improvizat din Homs, alături de unul dintre prietenii săi, care este grav rănit, şi explică ce s-a întâmplat.

Cele mai citite

Industria de amanet din România anticipează o creștere de cel puțin 20% în 2025

Valoarea pieței de amanet din România este estimată să depășească 2,5 miliarde de lei în 2024, ceea ce ar reprezenta o creștere de 25%...

Alexandr Dughin amenință Europa de Est și îl laudă pe Călin Georgescu

Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, a amenințat Europa de Est și România în special că vor fi ale Rusiei dacă nu sunt neutre....

România își află adversarele din preliminariile CM 2026. Detalii despre tragerea la sorți și posibilele echipe din grupă

Naționala de fotbal a României își va cunoaște vineri, 15 decembrie, adversarele din preliminariile Cupei Mondiale 2026. Evenimentul va avea loc la Zurich, începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă