5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO: Cum arată Japonia la şase luni după dezastrul provocat de cutremur...

FOTO: Cum arată Japonia la şase luni după dezastrul provocat de cutremur şi tsunami

La aproape şase luni de la catastrofa provocată de cutremur şi tsunami în Japonia, ţara devastată de dezastru începe, treptat, să reconstruiască ceea ce a fost distrus şi japonezii, un popor cunoscut pentru faptul că nu se dă bătut niciodată, încearcă să readucă ordinea în vieţile lor.

Japonia a fost cuprinsă de haos după cataclismul din data de 11 martie, când un cutremur foarte puternic a produs un tsunami care a lovit coasta de est a japoniei, măturând în calea sa comunităţi întregi. Dezastrul a afectat centrala nucleară din apropierea oraşului Fukushima şi aceasta a început să emită radiaţii.

Dar, în ciuda durerii şi a suferinţei, japonezii au început să repare, încet şi sigur, pagubele produse de natură, relatează cotidianul Daily Mail, în format electronic.

Valul de apă a şters de pe faţa pământului zeci de mii de clădiri, devorând aproape totul în calea sa. Mii de oameni au murit şi sute de trupuri nu au mai fost niciodată găsite. Dar pe măsură ce se apropie ziua în care se împlinesc şase luni de la catastrofă, imaginile arată cum apa a fost drenată, dărâmăturile luate şi cum iarba şi plantele încep să crească. Voluntarii şi muncitorii încep să vadă roadele muncii lor.   

Însă în ciuda muncii lor grele, ei nu se pot întoarce încă la casele lor, deoarece acestea au fost fie complet distruse, fie radiaţia acumulată în sol şi vegetaţie ar putea face zonele nelocuibile pentru ceva vreme, poate chiar câţiva ani.

Oraşul Futaba, aflat la 19 kilometri de centrala Fukushima, arată de parcă ar s-ar fi oprit timpul după ce populaţia a evacuat zona în grabă, lăsând totul în urmă. Drumurile pustii şi lucrurile abandonate arată graba cu care oamenii au plecat după accidentul nuclear.

Fostul premier al Japoniei şi-a dezvăluit temerile legate de un dezastru nuclear mai rău decât cel de la Cernobâl ca urmare a tsunami-ului care i-a devastat ţara. Naoto Kan a descris viziunea de coşmar a „străzilor pustii din Tokyo, fără un singur om”, temându-se ca Tokyo să nu devină un oraş fantomă după criză. „A fost cu adevărat un gând care mi-a dat fiori,” a mărturisit Naoto Kan în urma demisiei sale şi în mijlocul criticilor asupra modului în care administraţia sa s-a ocupat de dezastru.

Acum, ţara este pe cale să afle dacă centralele sale ar mai putea rezista unui alt cataclism. Centralele Japoniei vor preda rezultatele primelor teste de stres efectuate pentru cel puţin unul dintre reactoarele lor până la sfârşitul acestei luni, a declarat unul dintre miniştri. Tokyo a dat ordin ca centralele Japoniei să efectueze simulări pentru a vedea cât de bine pregătite sunt reactoarele dacă ar fi să mai treacă printr-un eveniment asemănător celui din martie 2011.

Cutremurul urmat de tsunami, care a afectat centrala nucleară Fukushima Daiichi şi a rezultat în emiterea unei cantităţi uriaşe de radiaţii, a dat glas temerilor oamenilor cu privire la siguranţă. Reactoarele nu au fost repornite în urma dezastrului.

Energia nucleară a produs doar 15% din totalul energiei electrice în iulie, de la 30% înainte de cea mai gravă criză de radiaţii din ultimii 25 de ani. Comunităţile din apropierea reactoarelor vulnerabile în cazul unui cutremur puternic sunt îngrijorate că măsurile imediate ale guvernului în cazul unui tsunami nu ar fi suficiente.

Economia Japoniei a intrat în recesiune după cataclism.  

Cele mai citite

ROBOR la 3 luni deschide anul 2025 la 5,92%: Stabilitate față de finalul anului trecut

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, își menține nivelul de 5,92%...

Apple plănuiește lansarea unui model ultra-subțire de iPhone 17

Apple plănuiește lansarea unui model ultra-subțire de iPhone 17, cunoscut sub denumirea de „iPhone 17 Air”, care ar putea deveni cel mai subțire iPhone...

România se pregătește să inaugureze aproape 300 km de autostradă și drum expres în 2025

Conform datelor oferite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și analizate de ECONOMICA.NET, România ar putea inaugura în 2025 aproximativ 295...
Ultima oră
Pe aceeași temă