Partidul fostului lider al gherilei separatiste albaneze din Kosovo, Hashim Thaci, a castigat detasat alegerile legislative din provincie, un semnal inaintea unei runde cruciale de negocieri privind statutul regiunii.
In fata mai multor mii de sustinatori entuziasti, Hashim Thaci, liderul Partidului Democrat din Kosovo, a proclamat victoria formatiunii sale. Potrivit organizatiei neguvernamentale "Democratia in actiune", care a supravegheat alegerile, Partidul Democrat a obtinut 35 la suta din voturi, depasind detasat Liga Democratica din Kosovo (fondata de charismaticul presedinte Ibrahim Rugova, decedat in 2006), pentru care au votat doar 23 la suta dintre alegatori.
"Timpurile s-au schimbat in aceasta seara pentru Kosovo. O noua era incepe. Cetatenii din Kosovo au transmis lumii mesajul ca aceasta este o tara democratica, pregatita sa se alature familiei europene", a spus Thaci, care si-a asigurat functia de premier.
Castigarea alegerilor de catre fostul lider al gherilelor separatiste albaneze din Kosovo, UCK, este un semnal transmis inaintea unei runde cruciale de negocieri privind viitorul statut al provinciei, prevazute sa se incheie la 10 decembrie. Maine, liderii sarbi si albanezi se vor afla inca o data fata in fata, la Bruxelles.
Intr-o interventie televizata recenta, Hashim Thaci s-a pronuntat din nou pentru declararea unilaterala a independentei, in cazul unui esec (previzibil) al negocierilor. Alegatorii albanezi au declarat ca au votat "pentru independenta Kosovo".
In pofida apelurilor din partea comunitatii internationale, cei aproximativ 100.000 de sarbi ramasi in Kosovo dupa razboi au boicotat masiv scrutinul, "pentru a nu legitima alegerile organizate de institutiile (albaneze) provizorii" din provincie, dupa cum a explicat purtatorul de cuvant al guvernului de la Belgrad.
» De la gherila la politica
Nascut acum 39 de ani in regiunea Drenita, leagan al separatismului albanez din Kosovo, Hashim Thaci a participat la rezistenta pasiva impotriva autoritatilor de la Belgrad, la inceputul anilor ‘90. Nemultumit, a fondat miscarea de gherila Armata de Eliberare a Kosovo (UCK), indepartandu-se complet de liderul intelectual albanez Ibrahim Rugova. A adoptat si un "nume de razboi" – "sarpele". Condamnat de un tribunal sarb in contumacie la 22 de ani de inchisoare pentru terorism, Thaci s-a refugiat in Elvetia, unde a studiat stiinte politice.
A aparut in calitate de sef al negociatorilor albanezi la conferinta de pace de la Rambouillet, din 1999.