15.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialFatetele terorii

Fatetele terorii

Ici si colo, in diverse locuri ale planetei, apar informatii privind atentate teroriste soldate cu victime sau dejucarea unor astfel de actiuni, multe dintre ele ramanand doar la cunostinta serviciilor secrete occidentale. In teatrele de razboi gruparile teroriste sunt din ce in ce mai violente iar in tarile occidentale, tinte ale jihadului, din ce in ce mai inventive. Al Qaeda lucreaza…
In Somalia, militiile tribunalelor islamice, care isi extind puterea, au anuntat preluarea controlului total al capitalei, Mogadiscio, dupa lupte cu artilerie grea si tiruri de rachete, purtate duminica pana seara, tarziu. Din iunie, aceste tribunale islamice s-au organizat din punct de vedere politic si se prezinta ca „o alternativa la haos prin islamizare”, anuntand ca doresc instaurarea Chariei.
Recent l-au ales ca sef pe Cheikh Hassan Dahir Aweeys, cautat din noiembrie 2001 de Statele Unite, fiind calificat „terorist international”. De altfel, militiile sunt suspectate ca adapostesc extremisti din reteaua terorista Al Qaeda.
Gruparea terorista a lui Osama bin Laden este implicata si in complotul prezumtiv vizand reteaua de transporturi din New York si din statul vecin, New Jersey, dejucat de FBI, in urma unei anchete de luni de zile, dusa in colaborare cu servicii secrete straine, in special libaneze.
New York Daily News, la originea acestor dezvaluiri, precizeaza ca presupusul complot dejucat a fost pregatit cu iordanieni apropiati de Abu Mussab al-Zarqawi, fostul sef al Al Qaeda in Irak, ucis la 7 iunie, iar arestarea la Beirut a unui suspect-cheie de catre autoritatile libaneze a fost esentiala pentru ancheta.
Sefii Al Qaeda, desi vanati, par sa-si fi pastrat capacitatea de actiune si de conducere a retelei mai bine decat estimau specialistii. Dupa pierderea sanctuarului lor afgan, o data cu ofensiva americana din toamna anului 2001, Osama bin Laden, egipteanul Ayman al-Zawahiri si principalii lor adjuncti au devenit oamenii cei mai cautati ai planetei.
In mediile serviciilor secrete occidentale se recunoaste ca organizatia terorista a luat alta forma de configurare, cu o puternica prezenta pe Internet si cu un mic clan care a reusit sa reconstituie un nucleu activ al Al Qaeda si sa reactiveze masinaria terorii.
Replierea teroristilor si pastrarea capacitatii lor de actiune au determinat expertii si analistii sa aprecieze ca „razboiul global contra terorii” este departe de a fi castigat si un nou atac de anvergura contra Americii sau aliatilor ei este inevitabil. Pentru ca nu efectele terorismului trebuie atacate, ci cauzele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă