5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Falie tectonică" în relaţiile dintre Statele Unite şi Israel

„Falie tectonică” în relaţiile dintre Statele Unite şi Israel

Presa israeliană a relevat declaraţiile ambasadorului statului evreu la Washington, potrivit căruia relaţiile dintre Israel şi Statele Unite au suferit o enormă degradare, devenită „o adevărată falie tectonică”.

În cadrul unei reuniuni informale la Ministerul de Externe, ambasadorul Michael Oren a făcut cunoscut colegilor că relaţiile dintre Israel şi cel mai apropiat aliat al său se află la un nivel foarte scăzut. Un diplomat citat de Haaretz arăta că Oren a folosit o terminologie sumbră pentru a descrie schimbările survenite sub Administraţia Obama. „Relaţiile pot fi asimilate unei falii tectonice unde continentele se îndepărtează unul de altul.” Un alt diplomat, citat de Yediot Aharonat, a relatat că, potrivit lui Oren avem de a face cu o lungă, potenţială şi irevocabilă înstrăinare, de o schimbare istorică în atitudinea Washingtonului faţă de Israel. „Aici nu este vorba de o criză a relaţiilor Israel-SUA, pentru că în crize există suişuri şi coborâşuri.

Acum relaţiile sunt în stadiul unei falii tectonice în care continentele se mişcă separat.” Presa atribuie această schimbare „intereselor şi calculelor reci” din partea preşedintelui american, Barack Obama, care nu mai dă dovadă de dispoziţii istorice şi ideologice favorabile Israelului, asemenea predecesorilor săi. Aprecierile în cerc restrâns ale ambasadorului Oren vin cu o săptămână înaintea vizitei la Casa Albă a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, şi contrastează cu declaraţiile făcute atât la Ierusalim, cât şi la Washington, potrivit cărora diferendele dintre cele două state nu sunt altceva decât „dezacorduri” între aliaţi. Cu doar două săptămâni înainte, ambasadorul declarase pentru Jerusalem Post că relaţiile SUA-Israel sunt mai puternice decât cred mulţi observatori.

Relaţiile Israelului cu SUA s-au degradat în martie, după anunţarea unui nou plan de construire a 1.600 de locuinţe evreieşti în Ierusalimul de Est, un sector cu populaţie majoritar arabă, anexat în 1967. Anunţul făcut de premierul israelian Netanyahu în momentul vizitei în Israel a vicepreşedintelui american Joe Biden, care urma să lanseze negocierile israelo-palestiniene sub mediere americană, a fost resimţit de Washington ca o „umilire” şi un obstacol în calea eforturilor americane de relansare a procesului de pace în regiune. De atunci, Netanyahu s-a străduit să aplaneze criza, dar nu a revenit asupra politicii sale de colonizare. Anunţul a antrenat suspendarea imediată a negocierilor de pace cu palestinienii. La finele lunii martie, Netanyahu a efectuat o vizită în SUA, fiind primit de preşedintele american. Netanyahu şi Obama s-au întâlnit la Casa Albă,  de două ori într-o singură zi, ambele discuţii fiind apreciate drept „furtunoase”. Deşi Obama l-a presat pe premierul israelian, cerându-i gesturi pentru a readuce încrederea palestinienilor, Netanyahu a rămas neclintit în privinţa colonizării Ierusalimului de Est. Criza cu aliatul american a iscat o furtună politică în Israel şi lobby-urile din ambele ţări s-au străduit să atenueze divergenţele. Numai că, aşa cum aprecia Oren, nu mai este vorba de o criză, ci de o „falie tectonică”. Pe 6 iulie, Netanyahu merge din nou la Washington şi rămâne de văzut dacă este deschis negocierilor care implică şi cedări, nu numai solicitări. O vizită care poate avea urmări asupra viitorului său ca premier.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă