Elvetienii au fost chemati ieri la urne pentru a se pronunta in legatura cu doua proiecte de interes major, printre care cel referitor la posibila aderare a tarii – nemembra UE – la spatiul Schengen. Cum bine este stiut, acordul Schengen a instituit acum 20 de ani o Europa fara frontiere, satucul luxemburghez de aproximativ 400 de suflete devenind din 1985 sinonimul liberei circulatii a cetatenilor tarilor participante la acord. In afara de optiunea pentru sau impotriva aderarii la spatiul Schengen, populatia din Tara Cantoanelor mai era chemata sa-si exprime opinia in legatura cu un proiect referitor la „parteneriate inregistrate” intre persoane de acelasi sex.
Dat fiind ca in Elvetia votul prin corespondenta ramane principalul mod de participare a electoratului la un scrutin, referendumul a debutat deja cu cateva zile in urma pentru toti aceia care au preferat sa-si exprime optiunea in scris. Numararea propriu-zisa a voturilor a inceput insa abia ieri, dupa inchiderea oficiala, la miezul noptii, a sectiilor de votare. Primele rezultate partiale, difuzate de televiziunea publica elvetiana, indica un vot favorabil aderarii la spatiul Schengen in proportie de 52 la suta din votanti.
Daca initial analistii au pornit de la ideea victoriei clare, a sustinatorilor aderarii la spatiul Schengen, respingerea recenta a Constitutiei europene de catre Franta si Olanda a determinat si in Elvetia o crestere a numarului euroscepticilor. Ieri, numeroase orase si sate erau impanzite de afise ale acestora, care ii avertizau pe elvetieni: „Pierderea securitatii? Pierderea locului de munca? Schengen NU!!!” Cu exceptia Partidului Popular Elvetian (de dreapta), principalele formatiuni politice ale tarii si-au indemnat, totusi, adeptii sa se pronunte pentru o Europa fara frontiere. Elvetienilor li s-a explicat in repetate randuri ca astfel ar fi scutiti pe viitor de controlul sistematic de la frontierele tarilor semnatare ale acordurilor Schengen si ca, pe langa libera circulatie a cetatenilor, politia elvetiana ar avea acces la banca de date SIS. In schimb, si teritoriul elvetian ar cadea sub incidenta aceleiasi vize unice Schengen, ceea ce ar permite mult mai multor turisti sa circule liber in aceasta tara. In vederea „linistirii” populatiei fata de o eventuala „invazie” a solicitantilor de azil, elvetienilor li s-a reamintit ca prin prezentul refe-rendum ei se pronunta implicit asupra participarii la acordurile in vigoare legate de azilanti, astfel incat o persoana odata respinsa intr-o tara membra UE nu mai poate depune cerere de azil in alta tara a Uniunii.
Daca proiectul referitor la parteneriatele „inregistrate” intre persoanele de acelasi sex era asteptat a fi adoptat fara nici o dificultate, in chestiunea aderarii la spatiul Schengen opinia publica nu a ramas neinfluentata de „non/nee” ultimei saptamani. Victoria „la mustata” a sustinatorilor participarii la spatiul Schengen se datoreaza faptului ca o buna parte a electoratului din cantoane a votat, prin corespondenta, cu zile bune in urma, ceea ce l-a ferit, cat de cat, de „contaminarea” cu virusul franco-olandez.