Compania americana Atlantic Film and Television, cu sediul la New York, a cumparat drepturile de ecranizare a povestii medicului indian Jayant Patel, care a terorizat timp de doi ani bolnavii si personalul unui spital din statul australian Queensland, omorand in interventii chirurgicale efectuate gresit sau prin tratamente eronate cel putin 87 de pacienti. Atlantic Film and Television este in tratative pentru acest proiect cu compania australiana Beyond International, filmarile urmand sa aiba loc cel mai probabil in regiunea in care s-au intamplat evenimentele.
Intre fostii pacienti ai doctorului Patel care au avut norocul sa supravietuiasca si rudele celor care au fost ucisi parerile asupra oportunitatii realizarii unui film sunt impartite.
Unii sustin ca este foarte bine ca acest caz este popularizat, ca un avertisment pentru bolnavi si pentru autoritatile competente din domeniul sanatatii, care trebuie sa acorde mai multa atentie procedeelor de verificare a personalului. Altii sunt prea traumatizati de experienta terifianta prin care au trecut si considera ca un film minimalizeaza tragedia.
A disparut cand a inceput ancheta
In plus, povestea este inca departe de un deznodamant, pentru ca ancheta oficiala a inceput nu demult iar „Doctorul Moarte” (cum a fost supranumit Jayant Patel) a disparut chiar inaintea inceperii anchetei.
Practica amputarea cu entuziasm
Cazul a atras atentia presei din intreaga lume, cotidianul francez „Le Figaro” publicand ieri un articol ce citeaza pe larg marturii ale fostilor pacienti sau ale rudelor celor omorati de Patel, ca si ale fostilor colegi si subalterni din spitalul Bundaberg, dintr-o zona rurala a statului australian Queensland, in care acesta si-a pus in practica impulsurile si fanteziile cele mai sadice. Jayant Patel „practica amputarea cu un entuziasm suspect, mergand pana acolo incat bantuia pe culoarele spitalului in weekend-uri si chiar in zilele sale de concediu in cautare de pacienti”. Asa cum au declarat asistenta sefa si colegele ei in fata comisiei de ancheta, personalul ajunsese sa ascunda pacienti de medicul prea zelos. „Medicii sunt, in general, persoane dedicate meseriei pe care o practica, dar cu el era altceva. Era ca si cum ar fi avut nevoie de un flux continuu de bolnavi pe care sa-i taie ca sa se simta bine. Aborda chiar si pacienti care nu ii fusesera repartizati sau care nu aveau nevoie de interventii chirurgicale”, a povestit un fost coleg, citat de ziarul australian „Courier Mail” si de „Le Figaro”.
Pe langa interventiile chirurgicale inutile sau prea riscante, Jayant Patel ajunsese „vestit” si pentru diagnosticele gresite si pentru neglijenta. Printre altele, el a uitat in abdomenul unui pacient pe care l-a operat o foarfeca, provocand perforari ale intestinelor. Pe o alta pacienta, o femeie in varsta de 44 de ani, careia ii amputase o parte din piciorul stang pentru ca avea cangrena la degete, a abandonat-o fara sa-i mai acorde nici un fel de ingrijire postoperatorie intr-un salon, unde a fost descoperita in stare semicomatoasa de catre un alt medic. Femeia a supravietuit, unii declarand chiar ca a fost o sansa pentru ea faptul ca Patel a „uitat-o”, nu putine fiind cazurile in care „ingrijirile” lui au dus la infectii si la alte complicatii grave.
Neglijenta si erori profesionale
Fostii pacienti, familiile lor si personalul spitalului Bundaberg acuza si autoritatile medicale locale de neglijenta intrucat inaintea angajarii si avansarii lui Jayant Patel ca sef al departamentului de chirurgie nu s-a facut nici o verificare a referintelor sale. Daca dosarul lui Patel ar fi fost verificat, s-ar fi vazut ca medicul nascut si pregatit in India avea licenta de practica suspendata in statele americane New York si Oregon pentru neglijenta si erori profesionale. Patel venise in Australia din SUA in anul 2003 si a fost angajat imediat, autoritatile invocand lipsa acuta de specialisti. Mai mult, asistenta sefa Toni Hauffman si medicul specialist Jon Joiner i-au semnalat directorului spitalului constatarile lor alarmante legate de „competenta” sefului lor, dar nu s-a luat nici o masura, Patel continuandu-si nestingherit activitatea timp de 18 luni.
Presimtind ceva, medicul nu s-a mai intors din vacanta de Pasti. S-a aflat ca a plecat in Statele Unite si cu ajutorul popularului program de televiziune „60 Minutes” a fost localizat la Portland, Oregon. Daca va fi prins, Patel va fi trimis in Australia pentru a fi judecat. El ar putea fi condamnat la inchisoare pe viata.