0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialDiscurs simbolic in Knesset

Discurs simbolic in Knesset

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este primul sef de guvern care a tinut un discurs in fata Parlamentului israelian, onoare rezervata pana acum sefilor de stat.

Discursul sustinut de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, in fata Knessetului a avut o incarcatura simbolica deosebita, la peste 60 de ani de la Holocaust. Angela Merkel si-a inceput discursul cu o fraza in ebraica, multumind pentru marea onoare care i s-a facut prin invitatia de a se adresa legislativului israelian. Continuand in germana, ea a omagiat victimele Shoah (cuvantul ebraic pentru Holocaust), pe supravietuitori si pe cei care i-au ajutat. "Pe noi, pe germani, Shoah ne-a umplut de rusine", a adaugat ea.

Cancelarul a evocat "responsabilitatea istorica" a Germaniei fata de Israel, care "inseamna ca securitatea Israelului nu este negociabila" pentru Berlin. In acest sens, Merkel a aratat ca guvernul german va sustine, atat in cadrul ONU, cat si al Uniunii Europene, impunerea unor sanctiuni mai severe impotriva Iranului, pentru a-l determina sa renunte la programul nuclear: "Nu trebuie ca lumea sa dovedeasca faptul ca Iranul fabrica bomba atomica, ci Iranul trebuie sa convinga lumea ca nu urmareste sa obtina bomba atomica". "Problema Iranului depaseste frontierele Israelului si constituie o amenintare pentru pacea din Orientul Mijlociu si din restul lumii", a subliniat cancelarul german. De asemenea, atacurile cu rachete Qassam asupra Israelului, din Fasia Gaza controlata de Hamas, "trebuie sa inceteze".
In afara membrilor Knessetului, la discurs au asistat aproximativ 1.000 de invitati, printre care lideri religiosi evrei, crestini si musulmani, fosti presedinti al Israelului, supravietuitori ai Holocaustului si locuitori ai oraselor israeliene lovite de rachete trase din Gaza.

Trei dintre cei 120 de parlamentari israelieni, urmasi ai unor victime ale Holocaustului, au anuntat ca nu asista la discursul Angelei Merkel. Unul dintre ei, Arieh Eldad, a declarat ca nu vrea sa auda un discurs in germana, intrucat "ultimele cuvinte pe care le-au auzit bunicii si unchii au fost in germana, iar acestea au fost ordinul de a-i ucide". In replica, un parlamentar supravietuitor al Holocaustului, fost detinut intr-un lagar german, Moshe Sharoni, a declarat ca "nu limba a fost cea care ne-a distrus".  
In afara discursului in fata legislativului de la Ierusalim, vizita cancelarului german, care coincide cu sarbatorirea a 60 de ani de la fondarea statului Israel, a mai inclus un moment sugestiv: prima sesiune comuna a celor doua cabinete, israelian si german.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă