Jurnalistul de opinie Greg Johnson a vizitat recent România- a trecut prin Timişoara şi s-a oprit în Giarmata, o localitate din judeţul Timiş. Mai jos, puteţi citi impresiile lui despre ţară, români, cum a evoluat economia şi care e marea problemă a României.
„Traficul e lent acum, că am ieşit din Timişoara, un oraş de peste 300.000 locuitori, unde oamenii au iniţiat o revoluţie care a dus la execuţia dictatorului Nicolae Ceauşescu, în dimineaţa zilei de 25 decembrie 1989″, îşi începe jurnalistul de opinie Greg Johnson reportajul despre România anului 2011, publicat pe knoxnews.com.
„Pe când Lorena, gazda mea, conducea, am văzut cum blocurile gri au renăscut în culori. Noile case construite ‘după revoluţie’ împânzesc periferia”.
„N-am fost niciodată în România, dar progresul era vizibil. Oamenii cărora li s-a spus unde să lucreze şi unde să trăiască în perioada comunistă acum sunt liberi să se mute la ţară. Când Lorena a cotit pe un drum murdar, către cartierul ei, bălţile umplute cu apă de ploaie mi-au amintit de umbra comunismului”.
„Daniel (soţul gazdei) şi Lorena îşi încep deseori propoziţiile cu ‘înainte de revoluţie’ şi ‘pe vremea comunismului’. Am simţit că îi inundă o tristeţe când vorbesc despre perioada de dinainte de 1989″, notează jurnalistul american.
„Oamenii liberi şi piaţa liberă au schimbat România. Aproape murind de foame în timpul comunismului, prezenţa hypermarketului francez Auchan şi a lanţului de magazine german Kaufland au dovedit că întreprinderile libere pot hrăni oamenii mai bine decât guvernul central„, este de părere jurnalistul.
El mai observă că, o dată cu intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, multe corporaţii din Germania, Franţa, Polonia şi „restul lumii” au găsit în România o piaţă de desfacere şi de producere a bunurilor. „Daniel lucrează pentru un producător german care se ocupă de exportarea anumitor componente de maşini pentru companii din China şi Statele Unite”.
„Probleme rămân. Corupţia nu este ţinută sub control, mulţi muncitori calificaţi au emigrat şi salariile sunt mici- aproximativ 500 de dolari pe lună. Dar speranţa şi ambiţia au luat locul disperării„, scrie el.
În ceea ce priveşte comunismul, „Lorena spune că în şcolile româneşti nu se învaţă prea multe despre comunism, pentru că şcolile cred că este prea devreme ca să învăţăm ce s-a întâmplat”.