5.3 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum fura europarlamentarii 1 milion de lire

Cum fura europarlamentarii 1 milion de lire

» Un raport secret arata ca un parlamentar european poate aduna, intr-un mandat de cinci ani, peste un milion de lire sterline.

 

Extrase dintr-un raport realizat de Robert Galvin, seful Comisiei de audit intern a Parlamentului European, publicate in editia de duminica a cotidianului britanic "The Times", dezvaluie cateva metode frauduloase, perpetuate de ani de zile, prin care europarlamentarii pot aduna cu usurinta, intr-un mandat complet de cinci ani, peste un milion de lire sterline, in afara salariului.
Europarlamentarii au votat ca raportul sa ramana secret, dar liberal-democratul britanic Chris Davies a refuzat sa semneze acordul de confidentialitate si a facut declaratii si comentarii publice in legatura cu acest subiect.

Printre metodele cel mai des folosite pentru "sifonarea" fondurilor provenite de la contribuabilii europeni se numara plata unor asistenti inexistenti (carora li s-au acordat inclusiv bonusuri de sfarsit de an de 19,5 ori mai mari decat salariul lunar), angajarea unor membri ai familiei sau a unor colegi (sau sefi) din partid pe post de asistenti sau plata pentru diferite servicii a unor companii-paravan. De asemenea, multi asistenti au incasat atat prima de plecare din biroul unui europarlamentar care nu a fost reales, cat si prima de instalare, intrucat s-au angajat imediat in biroul altui europarlamentar.

Multi membri ai Legislativului european au incasat alocatia maxima pentru cazare, de 257 lire sterline pe zi, desi in realitate au stat in locatii mult mai ieftine. Numai aceasta metoda permite adunarea, in medie per europarlamentar, a peste 100.000 de lire sterline intr-un mandat complet de cinci ani. Din alocatiile de calatorie, pentru care nu se cer nici un fel de documente justificative, se pot obtine "profituri" de pana la 54.000 de lire sterline.

Scandal
» Sanctiune
"Sunday Times" a facut inca de anul trecut dezvaluiri privind fraudele de la Bruxelles, o consecinta fiind ca, in luna noiembrie, conservatorului britanic Den Dover i s-a cerut sa returneze 500.000 de lire sterline, intrucat s-a dovedit ca a platit din fondurile primite de la Parlamentul European o firma a familiei. Despre alt europarlamentar s-a aflat ca a platit o cresa pentru "servicii de secretariat". Chris Davies, care a refuzat sa ascunda concluziile raportului Galvin, a declarat pentru "Sunday Times" ca s-au facut unele eforturi pentru intarirea regulilor de alocare a fondurilor pentru europarlamentari, dar ca acestea nu sunt suficiente. "Daca este nevoie de cinci masuri, Parlamentul ia doar doua", sustine el, adaugand ca nu ramane decat sa se spere ca sistemul va fi revizuit inaintea alegerilor pentru Parlamentul European, ce vor avea loc in luna iunie.

Cele mai citite

Mohamed Salah, final de drum la Liverpool. „Ultimul meu an la club”

Mohamed Salah, atacantul celor de la Liverpool, a confirmat că se pregătește pentru ultimul său sezon pe Anfield, întrucât negocierile pentru prelungirea contractului au...

Peste 4.700 de Solicitări la SABIF în perioada sărbătorilor

Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) a gestionat un volum impresionant de solicitări în perioada 31 decembrie - 3 ianuarie, cu un total de 4.709...

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 4% la finalul anului 2024

La finalul anului 2024, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au atins valoarea de 62,13 miliarde euro, înregistrând o creștere de 4%...
Ultima oră
Pe aceeași temă