Coreea de Nord a lansat o campanie bizară în care femeile sunt încurajate să aleagă dintre cele 18 coafuri aprobate de oficialii comunişti, dornici de a reprima influenţele occidentale în cel mai conformist stat din lume, relatează Agerpres.
La îmbrăcămintea nord-coreeană tradiţională, femeile trebuie să adopte un stil de coafură drept, însă atunci când poartă haine occidentale, îşi pot purta părul puţin mai ondulat sau îşi pot face un permanent mai slab. Poţi, de asemenea, să recunoşti o femeie măritată după stilul în care îşi poartă părul.
O altă coafură în afară de cea în stil ‘mop’ este, în general, dezaprobată la femeile căsătorite. Celor necăsătorite le este permisă o gamă mai largă de alegeri, putând opta pentru cosiţe, împletituri sau chiar o panglică.
Instrucţiunile stricte se aplică şi în cazul bărbaţilor nord-coreeni. Ei trebuie să nu aibă părul mai lung de cinci centimetri şi să îl taie odată la 15 zile. Bărbaţilor mai în vârstă le este permis să aibă părul lung de până la şapte centimetri înainte de a merge la frizer.
În 2005, televiziunea de stat nord-coreeană a lansat o emisiune în cinci părţi, intitulată ‘Să ne tundem părul în conformitate cu stilul de viaţă socialist’, cu scopul de a promova părul ţinut scurt la populaţia masculină. În acelaşi timp, presa şi posturile de radio au început să îndemne la îmbrăcăminte adecvată şi coafuri îngrijite.
Emisiunea TV trimitea în teren echipe cu camere de filmat ascunse pentru a-i prinde pe nord-coreenii ‘rebeli’ care nu respectau codul impus. S-a ajuns chiar până la numirea celor care au avut îndrăzneala de a-şi tunde părul în mod diferit, pentru a-i face de ruşine.
Programul susţinea că există motive de sănătate pentru care nu trebuie să îţi laşi părul să crească, inclusiv faptul că pletele lungi ar lipsi creierul de energie.
Prima Doamnă a Coreii de Nord însă, Ri Sol-ju, s-a dovedit a fi mai în pas cu moda, îmbrăcând costume din două piese şi părul pieptănat pe spate în loc de rochii lungi şi stilul ‘bob’ scurt, ceea ce sugerează că ar putea fi loc de schimbare pentru generaţia tânără a ţării.