Secretarul de stat american Condoleezza Rice a estimat, ieri, ca atitudinea diplomatica actuala a Rusiei apartine trecutului si a subliniat perplexitatea Washingtonului fata de respingerea ruseasca a proiectului scutului antiracheta american in Europa, informeaza AP si AFP.
"Noi dorim un parteneriat in secolul al XXI-lea cu Rusia, dar uneori Rusia pare sa gandeasca si sa actioneze in termenii unei alte ere", a declarat sefa diplomatiei americane la Potsdam (Germania), unde tocmai ii era inmanat Premiul "Eric Warburg" al Fundatiei germane Atlantik-Bruke, pentru eforturile dedicate reunificarii germane in 1989 si 1991, cand lucra la Casa Alba pentru tatal actualului presedinte american.
"Vrem ca Rusia sa fie puternica, dar puternica in sensul secolului al XXI-lea, cu institutii puternice, independente, la fel si in cadrul guvernului si in afara lui, un sistem judiciar si legislativ puternic si independent, media puternice si independente si alegeri libere si corecte deschise observatorilor", a mai spus ea.
Condoleezza Rice s-a mai referit la principalele reprosuri actuale ale Washingtonului facute Moscovei, in special la reculul democratiei inregistrat in Rusia dupa accederea la presedintie a lui Vladimir Putin.
Ea mai afirmat ca SUA intelege sa respecte Rusia si, deci, sa tina seama de divergentele existente intre cele doua tari. "Din acest punct de vedere, consideram ca recenta diplomatie rusa privind rachetele este dificil de inteles si regretam reticentele Rusiei in a accepta parteneriatul in apararea antiracheta pe care i l-am propus" , a precizat ea.
Vladimir Putin explicase, tot ieri, ca testele noilor rachete ruse au fost practicate ca raspuns la proiectul scutului american. Facand clar referinta la SUA, el a mai denuntat "imperialismul" in conduita afacerilor mondiale si a dat asigurari ca Rusia isi va intari potentialul militar pentru a mentine un echilibru strategic mondial.
"Credem, de asemenea, ca Rusia ar trebui sa ratifice un Tratat asupra fortelor conventionale in Europa (FCE) adaptat si nu sa-si suspende obligatiile potrivit vechiului tratat", a adaugat ea, referindu-se la documentul semnat la Paris in 19 noiembrie 1990, intre cei 22 de reprezentanti ai statelor NATO si ai Pactului de la Varsovia.