0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialComemorare marcata de disensiuni la Gdansk

Comemorare marcata de disensiuni la Gdansk

» Fosti aliati si inamici s-au reunit ieri in Polonia pentru a comemora inceperea celui de-al doilea razboi mondial, discursurile si declaratiile facute cu acest prilej aratand ca rani de acum 70 de ani nu s-au vindecat inca, iar consecintele catastrofei care a insangerat lumea nu pot fi ignorate.

Ceremoniile de comemorare a declansarii celui de-al doilea razboi mondial au inceput in fata Memorialului de la Westerplatte (langa Gdansk) ieri dimineata la 4.45, ora la care, in urma cu 70 de ani, de pe vasul de lupta german "Schleswig-Holstein" au fost trase asupra unei baze militare poloneze primele salve de tun ale conflagratiei. Aici, 180 de militari polonezi inarmati doar cu arme usoare au reusit sa reziste timp de o saptamana atacurilor implicand 3.500 de militari germani si bombardamente din avioane Stuka, Westerplatte devenind, asa cum a spus in discursul sau de ieri presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, "un simbol al luptei eroice a celui mai slab impotriva celui mai puternic". Kaczynski i-a omagiat pe "toti militarii care au luptat in al doilea razboi mondial impotriva nazismului german si impotriva totalitarismului bolsevic", alaturand in discursul sau cele doua dictaturi, in pofida obiectiilor vehemente ale Rusiei.

 

Premierul polonez, Donald Tusk, a fost si mai categoric: "Ne intalnim aici pentru a ne aminti cine a inceput razboiul, cine a fost vinovatul, cine a fost calaul in acest razboi si cine a fost victima agresiunii. (…) Ne amintim pentru ca stim ca acela care uita sau care falsifica istoria si are putere sau accede la putere va aduce din nou nefericire, ca in urma cu 70 de ani".
Orice aluzie la responsabilitatea pentru declansarea razboiului deranjeaza Moscova, care si-a intensificat in ultimele zile criticile si obiectiile fata de identificarea Pactului Ribbentrop-Molotov, de pe 23 august 1939, ca documentul care i-a dat lui Hitler unda verde pentru invadarea vestului Poloniei, trupele sovietice ocupand, doua saptamani mai tarziu, partea de est a acestui stat, act comparat de presedintele Kaczynski cu "o lovitura de cutit in spate".

Prezent la ceremonie, alaturi de cancelarul german, Angela Merkel, si de alti peste 20 de sefi de stat si de guvern, premierul rus, Vladimir Putin, a minimalizat din nou responsabilitatea Uniunii Sovietice in declansarea razboiului, invocand precedentele acorduri semnate de alte state, inclusiv Polonia, cu Germania nazista si subliniind rolul jucat de armata sovietica in infrangerea nazistilor. Rusii si polonezii au fost "frati de arme", "au luptat impreuna impotriva aceluiasi dusman, nazistii", a declarat Putin.
"Germania a declansat al doilea razboi mondial. Noi am adus lumii suferinta fara sfarsit", a admis cancelarul german, Angela Merkel, care a adus insa in discutie un alt subiect de controverse: expulzarea a 12 pana la 14 milioane de etnici germani din Europa Centrala si de Est, la sfarsitul razboiului.

» Subreprezentare
In timp ce statele europene au fost reprezentate la ceremoniile din Polonia la cel mai inalt nivel, delegatia SUA a fost condusa de consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, James Jones. Departamentul de Stat american a dat asigurari ca acest fapt nu indica o "racire" a relatiilor dintre cele doua tari. Potrivit presei poloneze, oficialii de la Varsovia sperau ca la ceremonie sa participe secretarul de stat american, Hillary Clinton, cu care ar fi dorit sa discute despre scutul antiracheta, proiect ramas in suspensie dupa schimbarea administratiei de la Washington, care, potrivit Pentagonului, nu a luat o decizie finala, dar care analizeaza variante mai putin deranjante pentru Rusia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă