Liderul libian i-a comunicat unui oficial de la Moscova că, în caz că rebelii vor lansa un atac împotriva capitalei, aceasta „va fi acoperită cu rachete şi aruncată în aer”.
Într-un interviu apărut în Izvestia ieri, emisarul Kremlinului pentru conflictul din Libia, Mihail Marghelov, arată că în timpul ultimei sale vizite la Tripoli premierul libian i-a declarat că „dacă rebelii vor prelua capitala, o vom acoperi cu rachete şi o vom arunca în aer”. „Sunt convins că regimul Gadhafi are un plan sinucigaş de acest fel”, subliniază oficialul rus, care are îndoieli în ce priveşte ipotezele potrivit cărora regimul libian ar duce lipsă de muniţii. Gadhafi nu a utilizat nici o rachetă sol-sol şi are multe, explică Marghelov. Teoretic, Tripoli ar putea avea lipsă de muniţie pentru tancuri şi armele uşoare, dar colonelul are mari cantităţi de rachete şi explozibili.
Reprezentant al preşedintelui rus pentru Africa, Marghelov a efectuat o vizită la Tripoli, la finele lunii iunie, unde s-a întâlnit cu diverşi membri ai conducerii libiene printre care premierul Baghdadi Mahmoudi, dar nu şi cu Muammar Gadhafi. Anterior a fost la Benghazi, fieful insur-genţilor libieni care cer plecarea colonelului, în cadrul unei tentative a Rusiei de mediere. Urmare a acelei vizite, Marghelov preciza în Izvestia că se poate reglementa perfect situaţia fără colonel (Gadhafi, n.n.) având în vedere că adevăratele pârghii ale puterii se află în mâinile primului ministru şi ale altor membri din guvern. „Cu această parte pragmatică a regimului trebuie purtat dialogul şi noi lucrăm în această direcţie”. Rusia, alături de China, s-a abţinut la votarea în Consiliul de Securitate a Rezoluţiei 1973, care a permis intervenţia occidentală prin lovituri aeriene contra Libiei şi a denunţat aplicarea ei, dar cere plecarea colonelului Gadhafi.
Reuniune la Istanbul
Grupul de contact pentru Libia se reuneşte vineri la Istanbul pentru a discuta o soluţie politică pentru conflictul libian şi pentru coordonarea ajutorului inter-naţional pentru insurgenţi. Diplomaţia turcă a anunţat participarea a peste 15 miniştri de Externe, printre care Hillary Clinton pentru SUA, Alain Juppe pentru Franţa, Franco Frattini pentru Italia şi William Hague pentru Marea Britanie. China şi Rusia au fost invitate şi ele în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, dar Moscova, ostilă campaniei NATO contra regimului colonelului Gadhafi, a declinat invitaţia.
Franţa a asigurat că începe să prindă formă o soluţie politică în urma contactelor diplomatice din ce în ce mai susţinute, soluţie ce ar permite plecarea lui Gadha-fi, aflat la putere de 42 de ani.
La rândul său, secretarul de stat american, Hillary Clinton, afirmă că zilele lui Gadha-fi în fruntea Libiei sunt numărate. La Washington, în cadrul întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, oficialul american a precizat că „deşi nici noi nici Rusia nu putem prevedea ziua nici ora la care Gadhafi va părăsi puterea, suntem de acord că zilele sale sunt numărate”.
Frontul insurgenţilor
Reuniunea intervine pe fondul lansării unei ofensive a insurgenţilor în vestul ţării şi a semnalelor emise pentru prima oară de Tripoli privind o eventuală înlăturare a liderului libian. Libia este de cinci luni confruntată cu o mişcare amplă de contestare a regimului Gadhafi, ce s-a transformat în război civil care a făcut mii de victime.
Lupte violente au loc pe frontul vestic al zonelor muntoase berbere Nefoussa şi ieri rebelii şi-au consolidat poziţiile din apropierea Al-Assabaa – oraş strategic situat la 80 km sud de Tripoli – unde forţele pro-Gadhafi s-au retras în ajun după lupte violente. Insurgenţii, veniţi din toate oraşele şi din toate satele din apropiere, au înconjurat practic Al-Assabaa şi sunt pregătiţi pentru atacarea forţelor guvernamentale. Acest oraş este ultimul înainte de Gharyane, adevărat zăvor strategic în direcţia capitalei, bastion al colonelului Gad-hafi. În Tripoli el şi-a construit o adevărată fortăreaţă subterană care, potrivit unor surse, ar avea opt niveluri.