6 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialBush si presedintele Estoniei, despre Putin

Bush si presedintele Estoniei, despre Putin

Presedintele american George W. Bush a exprimat ingrijorarea sa, ieri, fata de pericolul crescand de atacuri informatice contra Statelor Unite sau altor tari, primindu-l pe omologul sau eston Toomas Hendrik Ilves, a carui tara s-a confruntat recent cu asemenea atacuri. Aceste atacuri "ne fac foarte vulnerabili. Estonia a cunoscut recent un val de atacuri informatice, in primul rand presedintele (Ilves) cunoaste bine problema", a declarat Bush, care a adaugat ca a avut "multe de invatat" de la Ilves in acest subiect.

Estonia a cunoscut recent o serie de atacuri pe Internet care au provocat serioase probleme la sistemele informatice ale tarii. Estonia l-a acuzat pe vecinul sau rus de a se folosi de aceasta noua arma intr-un moment cand relatiile bilaterale traversau o grava criza diplomatica.

La sfarsitul convorbirilor in Biroul Oval al Casei Albe, Bush si Ilves nu au mentionat explicit Rusia, noteaza AFP, consultata de Rompres.

Presedintele american l-a primit pe omologul sau Ilves intr-un moment cand relatiile intre Statele Unite si Rusia sunt ele insele intr-o faza proasta.

Bush il va primi pe omologul sau rus Vladimir Putin, duminica, la resedinta familiala din Kennebunkport. Bush va incerca, timp de doua zile, cu Putin, sa inlature iritarea produsa de proiectul antiracheta american pentru Europa. Rusia denunta in acest proiect o reluare a cursei inarmarilor.

Dar alianta intre Statele Unite si fostii sai sateliti sau foste republici ale Uniunii Sovietice ca Estonia sunt o alta sursa de tensiune.

Bush a reamintit angajamentul fostei republici sovietice alaturi de Statele Unite, descriind Estonia ca pe un "prieten foarte ferm" in Irak si Afganistan, cele doua principale teatre ale "razboiului contra terorismului" al presedintelui american.

Printre altele Bush a recunoscut "contradictia" existenta in politica americana de vize fata de tari aliate ca Estonia, ai carei resortisanti "sunt tratati diferit de altii in Europa", in pofida "marilor sacrificii" facute alaturi de americani. El a dat asigurari ca va continua sa lucreze cu Congresul la o modernizare a sistemului.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Stabilitatea și predictibilitatea, principalele provocări ale investitorilor în 2025

În timp ce la nivel global volatilitatea macroeconomică nu mai reprezintă o provocare majoră, investitorii din România rămân preocupați de stabilitate și predictibilitate, conform...

Stabilitatea și predictibilitatea, principalele provocări ale investitorilor în 2025

În timp ce la nivel global volatilitatea macroeconomică nu mai reprezintă o provocare majoră, investitorii din România rămân preocupați de stabilitate și predictibilitate, conform...

Liga Campionilor: Borussia Dortmund-FC Barcelona 2-3/Juventus Torino-Manchester City 2-0

FC Barcelona a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 3-2, miercuri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a şasea a Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă