15.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialBelarus: Preşedintele Lukaşenko a fost reales din primul tur (rezultate oficiale)

Belarus: Preşedintele Lukaşenko a fost reales din primul tur (rezultate oficiale)

Preşedintele belarus în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko a fost reales duminică din primul tur cu 79,67% din voturi, conform cifrelor comisiei electorale publicate luni dimineaţă şi citate de agenţiile ruse de presă, în contextul în care mai mulţi candidaţi la prezidenţiale au fost reţinuţi pe parcursul nopţii, informează France Press. Potrivit agenţiei Reuters, procentul obţinut de Lukaşenko ar fi 79,7%, potrivit Agerpres.

 

Peste cinci milioane de persoane (5.122.866) au votat în favoarea lui Lukaşenko, reprezentând 79,67% din electorii prezenţi la urne, a precizat comisia electorală după numărarea tuturor voturilor, conform agenţiei RIA Novosti. Rata de participare la vot a fost de 90,66%, a mai precizat comisia.

Pe de altă parte, cel puţin patru candidaţi la prezidenţialele au fost reţinuţi în noaptea de duminică spre luni în urma unei manifestaţii a opoziţiei în semn de protest faţă de realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Andrei Sannikov, Nikolai Statchevici, Grigori Koktusev şi Vitali Rimaşevski ar fi fost reţinuţi în urma manifestaţiilor, au declarat pentru AFP purtătorii lor de cuvânt. Un alt opozant, Vladimir Nekliaev, care fusese rănit anterior în cursul unei manifestaţii, ar fi fost la rândul său arestat de către forţele de ordine în timp ce se afla în spital, au relatat mai multe media, însă această informaţie nu a fost confirmată. În plus, un jurnalist al AFP a fost de asemenea arestat şi ţinut în detenţie mai multe ore.

Sute de persoane au fost reţinute violente duminică seară la Minsk de către forţele de ordine, care au pus capăt aparent în câteva minute unei manifestaţii a mii de opozanţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă