Ministrii de Externe ai statelor UE, reuniti la Bruxelles, au lansat ieri Conferinta Interguvernamentala (CIG) care are ca misiune redactarea Tratatului European, inlocuitorul Tratatului constitutional.
In cadrul unei ceremonii care a durat doar o jumatate de ora, in prezenta presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, Luis Amado, ministrul de Externe al Portugaliei (tara care a preluat de la 1 iulie presedintia UE), a distribuit un prim proiect al textului, redactat pe baza compromisului la care s-a ajuns in ultimul moment si dupa negocieri dure la summitul european din iunie.
Expertii juridici ai celor 27 vor analiza textul astazi si maine, urmand ca in ultima saptamana a lunii august sa se intalneasca zilnic pentru discutii. Presedintia portugheza a UE intentioneaza sa mentina discutiile la nivel juridic, pentru a nu periclita fragilul acord politic la care s-a ajuns la summitul din iunie, remarca "EU Observer". Totusi, guvernele nationale ale membrilor UE au fost avertizate sa mentina in alerta "serpasii" care au negociat aspectele politice, pentru ca acestia sa fie gata sa intervina in cazul in care va fi depasit cadrul juridic.
Inaintea lansarii Conferintei Interguvernamentale, seful diplomatiei portugheze, Luis Amado, a facut declaratii de un optimism moderat, afirmand ca are "incredere" ca se va putea respecta calendarul propus de presedintia portugheza, care prevede incheierea redactarii tratatului in timp util pentru a se putea obtine acordul celor 27 la summitul informal al UE de la Lisabona, din 18-19 octombrie, astfel incat tratatul sa poata fi semnat la Consiliul European din 13-14 decembrie si ratificat de statele membre inaintea alegerilor europene din 2009. Amado a dat asigurari ca sunt indicii clare ca Polonia nu va reveni asupra compromisului din iunie, iar ministrul polonez de Externe, Anna Fotyga, a declarat ca Varsovia este "in general satisfacuta" de propunerile privind Tratatul European, dar va incerca sa obtina mai multe "clarificari".
Kosovo
» Problema delicata
Chestiunea extinderii "independentei supravegheate" a provinciei Kosovo, blocata de Rusia prin amenintarea cu veto in Consiliul de Securitate al ONU, a fost discutata de ministrii de Externe ai UE la pranzul de lucru de ieri. Ajungerea la o pozitie comuna este dificila din cauza sensibilitatii Spaniei, care se confrunta cu separatistii basci, si a rezervelor Greciei, Ciprului si Slovaciei fata de recunoasterea unor initiative unilaterale ale provinciei. Recent, Romania a fost, de asemenea, criticata pentru schimbarea pozitiei in aceasta chestiune. seful diplomatiei UE, Javier Solana, considera ca o solutie ar fi numirea unor mediatori reprezentand UE, SUA si Rusia, care sa lucreze cu cele doua parti, in negocieri a caror durata este estimata la patru luni.