4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialVeterinarii din Timis au intrat pe "filiera carnii de cal"

Veterinarii din Timis au intrat pe „filiera carnii de cal”

In plina campanie de lichidare a focarelor de anemie infectioasa din Timis, judet in care au fost depistati aproape 400 din cei 11.000 de cai din Romania care au contactat aceasta boala, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV), Ioan Jeleriu, este preocupat si de combaterea comertului ilicit cu carnea cabalinelor din piete si oboare. El a afirmat ca marfa scapa controlului de specialitate si, in consecinta, sanatatea populatiei este pusa in mare pericol.
Aceasta operatiune are la baza si o estimare a sefului Politiei Sanitar-Veterinare, Pompiliu Smultea, care a declarat ca peste 40 la suta din carnea comercializata in pietele orasului de pe Bega provine din taierile ilegale de animale.
„Am informatii ca in judetul nostru intra mari cantitati de carne de cal din judetele vecine, in special din Caras-Severin, animalele fiind sacrificate in abatoare neautorizate sau gospodarii particulare. Aceasta marfa intrata clandestin in Timis scapa controlului sanitar-veterinar de calitate, punandu-se in pericol sanatatea populatiei. Din cate am aflat, exista adevarate filiere prin care aceasta carne este transportata in Timis, de aceea vom face filtre, impreuna cu Politia, pe soselele judetului, dar si controale inopinante in piete. Veti spune ca, de exemplu, italienii consuma mai multa carne de cal sau de magar decat de porc, insa este vorba despre carne controlata si avizata din punct de vedere sanitar-veterinar. Voi merge in penal cu toti cei implicati in acest gen de afaceri si-i vom obliga sa suporte si cheltuielile de incinerare a carnii”, a avertizat Ioan Jeleriu.
Seful DSV a adaugat ca in conditiile in care in Timis intra mari cantitati de carne de cal din judetul vecin, este posibil ca pe piata sa ajunga, in semipreparate sau vrac, carne provenita de la cabalinele bolnave de anemie infectioasa. „Boala nu se transmite la om”, a spus Jeleriu, incercand sa-i linisteasca pe eventualii consumatori de ocazie.

„In Timis intra ilegal carne de cal din judetele vecine”

Fermierii care au suspiciuni privind imbolnavirea propriilor cai de anemie infectioasa trebuie sa anunte autoritatile sanitar-veterinare. Imediat, o comisie de specialisti, formata din reprezentanti ai Primariei, Directiei Agricole, DSVSA si Oficiului Judetean pentru Reproductie si Selectie, se deplaseaza la fata locului, evalueaza animalul bolnav si stabileste suma de despagubit. Aceasta poate fi cuprinsa intre 2.000 si 4.500 RON.
Guvernul a alocat Ministerului Agriculturii nu mai putin de 10 milioane de euro pentru despagubirea proprietarilor de cabaline bolnave. Pana in luna octombrie, intregul efectiv de animale infestate din Romania trebuie lichidat.

Cele mai citite

Macron vrea să aducă trupe de menținerea păcii în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, posibilitatea desfășurării unei forțe de menținere a păcii în Ucraina, relatează Politico. Întâlnirea...

Creșterea cazurilor de cancer colorectal la persoanele tinere, un fenomen global îngrijorător

Rata cazurilor de cancer colorectal este în creștere în rândul adulților tineri, sub vârsta de 50 de ani, un fenomen observat în multe țări,...

Poșta Română introduce plata cu cardul la domiciliu

Poșta Română, în parteneriat cu CEC Bank și Visa, implementează o soluție modernă de plată direct la domiciliul clienților Începând cu 12 decembrie 2024, românii...
Ultima oră
Pe aceeași temă