Salariul de noapte aduce angajatului mai multi bani decat colegului care munceste ziua. Chiar daca sacrificiul este mare, aceasta categorie de muncitori este rasplatita cu un spor din salariul de baza pentru fiecare ora muncita noaptea. Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial Constanta, Eugen Bola, a subliniat ca munca de noapte este remunerata pe masura. Cel putin asa prevede Codul Muncii.
Avantaje si dezavantaje
Astfel, orice munca efectuata intre orele 22.00 si 06.00 este considerata, potrivit codului muncii, munca de noapte. Conditia salariatului de noapte pentru a se incadra in aceasta categorie este de a efectua aceasta munca de noapte cel putin trei ore din timpul sau zilnic de lucru. Potrivit sefului Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, Eugen Bola, in aceasta categorie intra pompierii, portarii institutiilor publice, vanzatorii magazinelor non-stop, chelnerii, receptionerii. Toti acestia, potrivit legii, beneficiaza de niste avantaje, oferite de legislatia muncii. Dezavantajul ar fi ca in timp ce toata lumea doarme, acestia muncesc, unii dintre ei din greu, iar ritmul lor de viata se schimba complet. Mai mult, aceasta munca de noapte le poate accentua anumite afectiuni in timp.
Obligatiile angajatorilor
Munca de noapte, blamata de unii, aduce angajatului un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte. Insa, acei angajatori care utilizeaza forta de munca de noapte au si o serie de obligatii. Ei trebuie sa asigure periodic acestor persoane un examen medical gratuit.
Acest lucru se face atat inainte de inceperea activitatii, cat si dupa incetarea muncii prestate. Inspectorul sef al ITM Constanta a subliniat ca nu oricine poate munci in turele de noapte si s-a referit in principal la cei cu afectiuni ale inimii. In ceea ce priveste punctajul la pensionare, acesti oameni care muncesc in ture au un punctaj mai mare fata de cei care muncesc ziua, luandu-se in calcul si sporul de noapte.
Fara acte
Tot noaptea, multi dintre agentii economici exploateaza munca la negru. Perioadele de proba sunt preferate pentru unii patroni pentru „a fenta” angajatii. Chiar daca legislatia este clara, cei mai multi dintre angajati nu-si cunosc drepturile. Articolul 17, alineatul 4, din Codul Muncii arata ca „orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostiintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.” Inspectoratul Teritorial de Munca a inceput o campanie sustinuta impotriva muncii la negru. Saptamanal, numarul celor surprinsi practicand munca la negru e in crestere. In ciuda faptului ca amenzile sunt usturatoare, acest lucru nu ii intimideaza pe cei care incalca legea. Cuprinse intre 20 si 50 de milioane de lei vechi pentru fiecare persoana identificata fara contract individual de munca, amenzile par sa nu-i sperie. Daca primeste sanctiuni de peste un miliard de lei, un patron este pasibil inclusiv de inchisoare.