PDL insistă pe desfiinţarea judeţelor şi pe formarea unor noi regiuni de dezvoltare.
Relansarea proiectului de regionalizare a României, făcută zilele trecute de liderii USL, a stârnit reacţii dure din partea Opoziţiei. De exemplu, liderii PDL Alba sunt de părere că noua formulă, cu 10 regiuni, în care atât Braşovul, cât şi Sibiul, vor fi capitale de regiune nu îl mulţumeşte decât de prim-vicepreşedintele PNL, primarul Sibiului, Klaus Iohannis.
Democrat-liberalii din Alba Iulia cred că acest oraş, Capitala Unirii, are toate drepturile de a deveni capitală de regiune, cu atât mai mult cu cât, la fel ca şi Sibiul şi Clujul, oraşe care ar urma să fie capitale de regiune, şi Alba Iulia a fost capitală istorică a Transilvaniei. Potrivit noului proiect de regionalizare, Regiunea Braşov ar urma să fie compusă din actualele judeţe Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş şi ar urma să aibă capitala în Braşov.
Practic, această regiune ar îngloba Ţinutul Secuiesc, spre nemulţumirea liderilor UDMR, care spun că este nefiresc faptul că oraşul care va fi capitala regiunii are doar o insignifiantă populaţie maghiară, în condiţiile în care două din cele patru judeţe din viitoarea regiune, Harghita şi Covasna, au o covârşitoare majoritate maghiară, în timp ce în Mureş, aproximativ jumătate dintre locuitorii judeţului sunt de origine maghiară. În opinia liderilor comunităţii maghiare, cel mai potrivit oraş pentru a fi capitală de regiune este Târgu-Mureşul. În schimb, regiunea Sibiu va fi formată din judeţele Sibiu şi Alba, din actuala Regiune Centru, precum şi din judeţul Hunedoara, care acum face parte din Regiunea Vest. Capitala regiunii ar urma să fie la Sibiu, spre nemulţumirea celor din Alba Iulia.
Buda: Regionalizarea înseamnă superbaronizare
La rândul său, preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, spune că noua formulă de regionalizare nu serveşte decât interesele baronilor locali. Concret, el acuză coaliţia de guvernare că ar dori să reorganizeze România fără o minimă consultare a populaţiei, potrivit www.clujtoday.ro. De asemenea, Daniel Buda spune că regionalizarea trebuie să aibă în vedere doar criteriile funcţionale, nu interesele liderilor politici locali.
El a mai adăugat că formaţiunea politică din care face parte se va opune oricărui demers care vizează regionalizarea pe criterii etnice. ”Ţin să subliniez faptul că şi Partidul Democrat-Liberal susţine necesitatea unui proces de regionalizare a României, pentru că România, aşa cum este ea astăzi, nu mai poate să se dezvolte în mod corespunzător. Însă acest proces de regionalizare nu trebuie să fie făcut pe picior, nu trebuie să fie făcut heirupist şi, în orice caz, nu trebuie să fie făcut pentru a fi satisfăcute interesele şi orgoliile unor persoane, aşa cum este el previzionat astăzi. Este acum doar un proces făcut pentru a-l mulţumi pe Oprişan (n.r. – preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, liderul PSD Marian Oprişan), pentru a-i mulţumi pe cei de la Prahova în detrimentul celor de la Argeş”, a spus Daniel Buda.
ambiţii
Vor regiuni separate
În rândul liderilor PNL din Transilvania, există ambiţia de a forma o regiune separată de actuala Regiune de Nord-Vest, care va avea capitala la Cluj-Napoca. Liberalii doresc să obţină formarea unei regiuni intitulată Crişana, care să aibă capitala la Oradea. În opinia lor, această regiune ar trebui formată din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj. O altă variantă ar fi formarea regiunii Crişana – Maramureş, formată din judeţele Bihor, Satu Mare şi Maramureş.