– Brasov si Clujul au un produs mediu brut dublu fata de Maramures.
– In nordul vechiului principat exista un adevarat patrulater
al saraciei.
Produsul mediu brut realizat de un brasovean este de aproape doua ori mai mare decat cel realizat de un maramuresean. In timp ce polii bunastarii din Transilvania sunt reprezentati de Brasov si de Cluj, cele mai sarace judete sunt cele din nord.
Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, cele mai bogate zone din Transilvania sunt si cele mai industrializate. Fostele orase sasesti, fondate ori refondate in Evul Mediu continua, dupa sute de ani, sa isi pastreze avansul economic fata de restul regiunii. In timp ce, in medie, un brasovean produce 7.811 euro pe an, un clujean produce 7.743 de euro anual. Pe locul trei se afla Sibiul, cu un produs mediu brut de 7.146 de euro anual.
In categoria medie intra Aradul, cu un produs mediu brut de 6.987 euro, Bihorul, cu 6.131 euro, Alba, cu 6.111 euro si Muresul, cu 5.964 euro. In categoria judetelor sarace intra Covasna, cu 5.648 euro, Hunedoara, cu 5.479 euro si Harghita, cu 5.286 euro. In categoria judetelor foarte sarace, care nu reusesc sa atinga nici macar un produs mediu brut de 5.000 de euro pe an, se regasesc Bistrita-Nasaud, cu 4.983 de euro anual pe cap de locuitor, Satu Mare, cu 4.906 euro, Salaj, cu 4.857 euro, si Maramures, cu 4.408 euro. Pentru reducerea acestor diferente, ministrul Varujan Vosganian promite investitii in infrastructura zonelor sarace. Este vorba, de pilda, de modernizarea sistemului de drumuri din Maramures, care sa lege aceasta regiune de centrul si de sudul Transilvaniei.
Astfel, exista proiectul mai multor drumuri expres, care vor lega regiunea Maramuresului de autostrada Transilvania. Tot Varujan Vosganian a promis ca, in 2012, produsul mediu brut al locuitorilor din aceste judete ar urma sa se dubleze. Cu toate acestea, diferentele dintre judete vor ramane, pentru ca, spune Varujan Vosganian, "capitalul este atras de zonele in care exista potentialul incheierii unor afaceri", astfel ca vechile centre comerciale si industriale din Transilvania isi vor pastra avansul. Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, in 2012, Brasovul va avea un produs mediu brut anual de 13.700 de euro pe cap de locuitor, iar Maramuresul va avea un produs mediu brut de 7.800 de euro.