Exista familii care sufera enorm din cauza faptului ca nu pot avea un copil si mame care isi abandoneaza propriile odrasle. Exista bucuria de a-ti vedea copilul crescand, exista tristetea si neputinta de a-i ajuta pe micutii nedoriti de propriii parinti.
In aceasta situatie se afla peste 30 de nou-nascuti abandonati la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Dintre acestia, 13 au fost parasiti in maternitate, iar alti 22 au fost lasati la mila asistentelor si medicilor din Clinica de Pediatrie. Acestia nu pot fi institutionalizati din cauza faptului ca noua legislatie interzice plasarea in centre a micutilor cu varste mai mici de doi ani. In tot acest timp copiii cresc fara dragostea si grija unui parinte. Unitatea sanitara cheltuie, anual, sute de milioane de lei pentru a le asigura hrana si medicatia, caci multi dintre ei au probleme grave de sanatate sau sufera de malformatii congenitale. Nu exista nici o baza legala care sa ofere spitalului posibilitatea de a deconta banii si, de asemenea, nu exista posibilitatea ca ei sa fie adoptati direct din spital.
Legi potrivnice
Daca pana in anul 2005 existau, la nivelul spitalelor, asistenti sociali care se ocupau de problema micutilor abandonati, dupa aceasta perioada, noile legi le-au suspendat acestora orice activitate. Cadrele sanitare medii din unitatile spitalicesti au fost nevoite sa preia sarcinile acestora, mai mult de nevoie si spirit civic. Pe langa munca de zi cu zi, ele trebuie sa faca adevarate anchete sociale, desi nu au calificarea necesara, pentru a da de urmele rudelor nou-nascutilor lasati in voia sortii. Daca, in termen de 24 de ore, nici un membru al familiei nu se prezinta la spital pentru a se interesa de soarta acestuia, medicii sau asistentii au obligatia de a anunta Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta. Acestia deschid o ancheta pentru a da de urma rudelor. In cazul in care, in termen de o luna de zile, investigatiile nu au nici un rezultat, se intocmesc formalitatile pentru demonstrarea abandonului. Potrivit Legii 119 privind actele de stare civila necesare pentru inregistrarea nou-nascutilor abandonati in maternitati si a celor gasiti, in maxim 24 de ore trebuie anuntata Politia. Obligatia de a face demersurile pentru inregistrarea nasterii copilului abandonat revine serviciului public de asistenta sociala in a carui raza administrativ-teritoriala a fost parasit.