5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialSpitalele constantene functioneaza in ilegalitate

Spitalele constantene functioneaza in ilegalitate

Ministerul Sanatatii a emis in anul 2003 o lege care prevede infiintarea unei comisii cu scopul de a decide daca unitatile sanitare vor fi sau nu acreditate. Actul normativ nu a fost respectat nici pana in prezent. Desi spitalele ar trebui la ora aceasta sa functioneze in baza acreditarii, Comisia Nationala care trebuie sa se ocupe de acest lucru nu a calcat de aproape trei ani la malul marii.
Legea spune ca „dupa acordarea autorizatiei sanitare de functionare, spitalele intra in procesul de acreditare, care se efectueaza la cererea unitatilor sanitare de catre Comisia Nationala de Acreditare”. Inexistenta comisie ar fi trebuit sa aiba in componenta sapte membri: doi reprezentanti ai Parlamentului si cate un reprezentant al Ministerului Sanatatii, Colegiului Medicilor, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Asociatiei Spitalelor si Ordinului Asistentilor Medicali. Formula completa ar fi fost numita de catre Parlament, pe timp de patru ani, cu avizul celor doua Camere. De asemenea, in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial – 20 iunie 2003 – a Legii spitalelor, Comisia Nationala de Acreditare ar fi trebuit sa-si elaboreze regulamentul de organizare si functionare. Iata ca nici macar dupa aproape trei ani Comisia nu exista, spitalele nu au acreditare ceea ce scoate in ilegalitate functionarea lor.

Nereguli peste nereguli

Unitatile sanitare de pe raza judetului Constanta, dar si cele din tara nu-si pot desfasura activitatea decat in baza avizului sanitar. Pentru ca acesta sa fie valabil, el trebuie avizat de comisia-fantoma. Situatia in judetul nostru este critica. Majoritatea spitalelor au primit avizul sanitar, insa au masuri de conformare, cu termene limita stabilite care nu se respecta. O alta problema creata de inexistenta acestei supercomisii de acreditare este legata de finantarea unitatilor sanitare. Acreditarea este, de fapt, elementul-cheie care da posibilitatea spitalelor sa intre in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Altfel spus, in prezent si decontarea serviciilor medicale prestate de catre spitale se face in afara legii.

Cu viteza melcului

Potrivit declaratiilor directorului general al Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, dr. Marius Enescu, abia acum a inceput evaluarea unitatilor sanitare din punct de vedere economico-financiar, al dotarilor si al serviciilor medicale oferite. „Dupa acreditare, acestea vor primi grade in functie de competenta fiecarui spital. Spre exemplu, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta va primi probabil gradul I si va fi obligat sa realizeze toate serviciile medicale impuse de aceasta categorie. Incapacitatea acestuia de a-si respecta sarcinile va avea drept consecinta declasificarea lui”, a explicat dr. Marius Enescu. Acesta a mai precizat ca in cazul in care o unitate sanitara demonstreaza ca poate rezolva cazuri medicale complexe, categoria din care face parte poate urca. Astfel, un spital de gradul III, cea mai joasa gradatie in cazul unitatilor sanitare orasenesti, poate urca la gradul II daca demonstreaza ca poate face fata.

Gradarea, in functie de dotari?!

O conditie ce cantareste greu in decizia privind acreditarea si gradarea unitatilor sanitare se refera la aparatura pe care spitalele o au in dotare. Daca luam, spre exemplu, Spitalul de Urgenta, cea mai mare si mai importanta unitate sanitara din judet, concluziile ar fi mai mult decat triste. Aparate importante, precum cele care sustin viata pacientului in timpul anesteziei generale, dateaza din anii '60 si sunt adevarate relicve. „Dotarile spitalelor sunt foarte vechi. Avem nevoie de aparatura noua, performanta si trebuie sa scapam de cea uzata din punct vedere moral si fizic”, a concluzionat directorul DSPJ Constanta. Date fiind toate aceste aspecte, din punctul sau de vedere, toate spitalele constantene vor primi acreditarea. Vom urmari acest subiect cu mare interes atat pentru a vedea daca previziunile se adeveresc, cat si pentru a monitoriza miscarile autoritatilor sanitare in acest sens, tinand cont ca ministerului i-au trebuit trei ani pentru a incepe aplicarea propriei legi privind acreditarea unitatilor sanitare.

Cele mai citite

Barometru economic: Majoritatea firmelor din România își îngheață investițiile în 2025

Multe firme din România vor îngheța investițiile în 2025, potrivit unui barometru realizat de Frames pentru Sierra Quadrant. Principalele cauze sunt incertitudinile economice, inflația...

Monica Gabor a devenit mamă pentru a două oară, alături de Mr. Pink!

Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, un eveniment care a avut loc în mare discreție în urmă cu aproximativ jumătate de...

Poliţia ucraineană efectuează percheziţii în masă pentru oprirea bărbaţilor de a trece ilegal frontiera

Poliţia ucraineană a anunţat vineri că desfăşoară o serie de "peste 600 de percheziţii simultane" în cadrul unei "operaţiuni speciale" menite să combată trecerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă