1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialSpitalele constantene, focare de infectie

Spitalele constantene, focare de infectie

Potrivit noii legislatii din domeniul sanitar, spitalele ar trebui sa intre in procesul de acreditare. Insa, inainte de toate, ele au nevoie de autorizatia de functionare. Si aceasta din urma este destul de greu de obtinut deoarece conditiile existente in unitatile sanitare constantene nu permit decat acordarea autorizatiei provizorii. Acest lucru nu se intampla numai in judetul nostru. La nivel national, 99% din spitale functioneaza in baza autorizatiilor provizorii.

Situatia spitalelor constantene este cunoscuta de cativa ani buni. Toate problemele cu care acestea se confrunta sunt cauzate de lipsa fondurilor. Bugetul de stat a saracit brusc si nu a mai putut acoperi cheltuielile legate de buna functionare a unitatilor sanitare. O alta problema se refera la structura spitalelor constantene. Majoritatea sunt foarte vechi. Spre exemplu, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, un mamut construit dupa 1960, a cunoscut o dezvoltare oarecum haotica, iar acum este depasit de vreme. Unitatea sanitara nu a beneficiat de fonduri suficiente care sa permita efectuarea unor reparatii capitale. In plus, structura si marimea lui fac aproape imposibila respectarea circuitelor si a conditiilor sanitare. Normele s-au modificat, s-au adaptat cerintelor europene, iar Spitalul de Urgenta a fost astfel construit incat anumite circuite pe sectii nu mai pot fi modificate. Potrivit normelor impuse de Inspectia Sanitara de Stat, unitatile sanitare cu paturi din judetul Constanta se pare ca nu vor putea fi acreditate niciodata si nici nu vor primi autorizatia permanenta de functionare, lucru recunoscut chiar de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Taxa pe viciu sa fie salvarea?

Autoritatile din sistemul sanitar sunt de parere ca fondurile colectate din taxa pe viciu vor fi suficiente si vor contribui la „salvarea” spitalelor. Ministrul spunea, saptamana trecuta, ca din acesti bani se va incepe reparatia capitala a tuturor spitalelor. Graba strica treaba, insa uneori este necesara, mai ales in conditiile de fata: in maximum cinci ani, toate unitatile sanitare ar trebui sa fie acreditate. Aceasta acreditare ar fi trebuit obtinuta de spitalele constantene inca de acum trei ani, insa procesul s-a lovit de o neconcordanta… organizatorica: comisia de acreditare inca nu a fost formata!

Colonii de gandaci in unitatile sanitare

Singurele care duc o viata buna in spitalele constantene sunt… insectele. Gandacii sunt ca la ei acasa, iar solutiile ce ar trebui sa-i extermine se dovedesc ineficiente. Insusi directorul Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta, dr. Marius Enescu, a recunoscut ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta este plin de gandaci. Fostul sef al Clinicii de Pediatrie, dr. Corneliu Neagoe, spunea ca solutiile de dezinsectie achizitionate prin licitatie electronica nu sunt bune de nimic. „Am facut un test: am pus un gandac in solutia respectiva sa vedem ce se intampla. Gandacul inota bine mersi. Solutia nu a avut nici un efect”, a afirmat acesta. In urma cu doi ani, conducerea Inspectiei Sanitate de Stat Constanta afirma ca singura solutie ca Spitalul de Urgenta sa scape de gandaci ar fi arderea lui din temelii si construirea altuia nou.
Din pacate, nu exista fonduri nici pentru repararea celui vechi… cat despre construirea unuia nou… nici nu incape vorba. Acestea sunt probleme cu care se confrunta majoritatea spitalelor constantene. Pana la gasirea unor solutii eficiente pentru asigurarea functionarii lor in conditiile igienico-sanitare impuse, unitatile vor continua – nu se stie pana cand – sa-si desfasoare activitatea in baza planurilor de conformare cu prelungirea termenelor pana la infinit.

Cele mai citite

Liderii coaliției de guvernare se reunesc pentru discuții pe tema bugetului și impozitului progresiv

O temă centrală a reuniunii va fi posibilitatea introducerii impozitului progresiv, pe veniturile care depășesc un anumit plafon Liderii coaliției de guvernare se întâlnesc astăzi,...

Umor fiscal la meditații

În universul fascinant al legislației fiscale românești, se pare că și profesorii care dau meditații sunt chemați să devină mici antreprenori. PFA, Întreprindere Individuală,...

Darius Olaru, accidentare gravă la FCSB! Mihai Stoica: „Nu este prima oară”

Căpitanul FCSB, Darius Olaru, va absenta cel puțin șase săptămâni din cauza unei luxații suferite la umăr, în timpul unui amical disputat împotriva echipei...
Ultima oră
Pe aceeași temă