16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialŞomaj la MAI: din 16 pleacă trei

Şomaj la MAI: din 16 pleacă trei

Disponibilizările anunţate de conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor îi vor afecta şi pe arhiviştii de la Serviciul Judeţean Maramureş al Arhivelor Naţionale, deşi acolo aceştia gestionează un fond de documente care însumează opt kilometri şi schema de personal cuprinde doar 16 persoane, de la şef până la femeia de serviciu. Surse interne susţin că trei din cei 16 angajaţi la arhivele maramureşene vor fi trecuţi în rândul şomerilor.


10 la sută dintre angajaţi vor fi aruncaţi în şomaj

Deşi, la nivel naţional, arhiviştii au primit doar o parte infimă din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, autorităţile le-au cerut să disponibilizeze peste 10% din personal, de aceea oamenii i-au trimis ministrului Traian Igaş un memoriu, cu speranţa ca acesta să revină asupra deciziei. „Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici şi al Personalului Contractual din cadrul Arhivelor Naţionale a înaintat un memoriu ministrului de Interne, Traian Igaş, în care a menţionat situaţia unei instituţii vechi de 100 de ani, precum şi rolul acesteia în administrarea şi în prezervarea documentelor care fac parte din patrimoniul naţional”, a precizat Diana Mureşan, consilier asistent Serviciul Judeţean Maramureş – Arhivele Naţionale.

La arhivele maramureşene, oamenii prelucrează, conservă şi păstrează aproximativ 8.000 de metri liniari de documente de arhivă, concentrate în 800 de fonduri. „În instituţia noastră, pe lângă administrarea documentelor, se efectuează şi controale la creatorii şi deţinătorii de documente, se lucrează cu publicul, se face muncă de cercetare”, a mai precizat Diana Mureşan, consilier asistent Serviciul Judeţean Maramureş – Arhivele Naţionale.

Arhiviştii maramureşeni cer ministrului de Interne să analizeze activitatea instituţiei şi să revină asupra deciziei de disponibilizare a personalului, pe considerent că numărul angajaţilor e oricum insuficient şi măsura nu ar aduce economii semnificative la bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în condiţiile în care doar 0,5% din acesta este atribuit funcţionării celor 41 de sucursale ale Arhivelor Naţionale.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă