5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialSoftware "made in Cluj" pentru calculatoarele Pentagonului

Software „made in Cluj” pentru calculatoarele Pentagonului

O firma din Cluj produce sotfware pentru Guvernul SUA. Desi este vorba de informatii clasificate, se pare ca programele de calculator produse la Cluj ajuta institutiile cu atributii in domeniul apararii sa isi reorganizeze bazele de date si procedeele folosite in telecomunicatii.Firma cu pricina se numeste „IQuest” si a fost intemeiata in Germania de doi clujeni. Unul emigrase in Germania de Vest in timpul regimului comunist iar celalalt in Suedia. Compania a deschis centre de producere a programelor software in Cluj si in Brasov. In total, circa 150 de informaticieni romani lucreaza pentru clienti de top din Occident. Pe piata romaneasca, firma cu pricina nu a incheiat nici un contract, spune managerul Cornelius Brody, pentru ca „IQuest” nu a fost interesata de aceasta piata.

Birouri in mai multe tari europene

Compania are birouri in Germania, Franta, Ungaria si Romania si un parteneriat in Marea Britanie. Printre clientii sai se numara gigantul american Pinnacle, compania HP sau Posta maghiara. Pentru aceasta din urma, compania a infiintat un grup de lucru la Budapesta, insa mai tot software-ul este produs in Romania. Cornelius Brody spune ca a reusit sa incheie contractul cu autoritatile americane in urma recomandarilor altor companii care ii sunt clienti. Soft-urile produse la Cluj nu sunt pentru vanzarea de masa, ci sunt solutii pentru marile companii. Cornelius Brody a declarat ca firma care isi are centrul de productie la Cluj va incheia anul acesta cu o cifra de afaceri de 4,5 milioane de euro, in crestere cu 40 la suta fata de anul trecut. El a afirmat ca Romania poate deveni, cu ajutorul unor astfel de firme, o mare putere in software. Managerul clujean este insa nemultumit de sprijinul pe care il ofera statul roman firmelor din domeniu. Si asta pentru ca informaticienii romani trebuie sa concureze cu altii, ale caror salarii sunt mai mici, din Rusia, Vietnam sau India. Insa in aceste state, autoritatile sprijina dezvoltarea companiilor de software, inclusiv cu facilitati fiscale sau terenuri pentru constructii. Astfel, in India, exista companii cu 30.000 de angajati. Softistii romani, spune Cornelius Brody, se pot impune in fata concurentilor asiatici doar prin calitate. De multe ori, reusesc. El afirma ca tot mai multe companii mari prefera sa importe software romanesc, chiar daca acesta este mai scump decat cel asiatic, pentru ca este mai de calitate. In plus, exista diferente culturale mai mici iar acest lucru ii intereseaza pe investitorii occidentali, care ii percep pe unii informaticieni indieni drept neseriosi pentru ca nu intotdeauna respecta termenele din contracte. Cornelius Brody afirma ca societatea sa a incheiat si un parteneriat cu Universitatea Tehnica din Cluj. Specialistii in software arata studentilor care sunt problemele practice cu care se pot confrunta. Apoi, de multe ori, studentii devin angajati ai companiei.

Povesti de succes

„IQuest” nu este singura companie din Cluj care a dat lovitura pe piata software. O alta companie intemeiata de un clujean scolit in Germania este EBS. Compania a realizat softul financiar folosit de Guvernul Germaniei, precum si de Biserica Lutherana si de cea Catolica din Germania, pentru plata salariilor. Astfel, cancelarul Angela Merkel isi ia salariul calculat cu ajutorul programului produs la Cluj. De asemenea, compania EBS asigura si editarea inainte de tiparire a tuturor documentelor oficiale ale Comisiei Europene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă