Presedintele Societatii „Timisoara”, Florian Mihalcea, a anuntat ca deputatului de Caras-Severin Mona Musca i vor fi retrase toate distinctiile primite din partea organizatiei. Masura vine dupa ce deputatul a fost dovedit drept informator al fostei Securitati. Mona Musca va ramane fara titlul de „membru de onoare” al societatii si fara premiul „Ion Monoran”, primit in martie, anul acesta, cu ocazia aniversarii a 15 ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara.
Deconspirarea dosarului de fost colaborator al Securitatii al deputatului liberal de Caras-Severin a starnit vii proteste in randul societatii civile timisorene. Socul a fost resimtit din plin de Societatea „Timisoara”, cea care a mandatat-o, alaturi de alti parlamentari, pe Mona Musca sa promoveze in Parlament Legea Lustratiei.
Florian Mihalcea a tratat cazul strict prin prisma statutului si a spus ca masurile pe care le va lua Consiliul Director al societatii sunt drastice. Astfel, potrivit sursei citate, statutul prevede ca membrii societatii nu trebuie sa fie informatori ai fostei Politii Politice, ceea ce nu mai e cazul Monei Musca.
Pentru activitatea sa de pana acum, deputatul de Caras-Severin a fost numit „membru de onoare” al Societatii „Timisoara” (intr-o companie selecta, din care mai fac parte Regele Mihai I, fostul consul al Iugoslaviei la Timisoara din perioada Revolutiei, Mirko Atanatcovici, sau Corneliu Coposu) si a primit, anul acesta, premiul „Ion Monoran”, o distinctie cu conotatii profund anticomuniste. Ambele premii ii vor fi retrase, conform declaratiilor lui Florian Mihalcea.
Cu toate acestea, presedintele Societatii „Timisoara” o apreciaza pe Mona Musca pentru faptul ca s-a decis sa continue proiectul Legii Lustratiei, chiar daca, in cazul aplicarii ei, deputatul ar fi una dintre persoanele politice vizate direct. „Daca legea trece, Mona Musca va trebui sa se dea la o parte din viata politica si publica”, a adaugat Mihalcea.
Potrivit sursei citate, prin deconspirarea Monei Musca, proiectul initiat de fostul deputat George Serban isi va pierde credibilitatea. „La Senat, Legea Lustratiei a fost votata si de Dan Voiculescu, si de Gyorgy Frunda, doi politicieni dovediti si ei ca au avut legaturi cu fosta Securitate”, a completat Mihalcea.
Mona Musca si-a dezamagit si colegii
Doi dintre colegii parlamentari carora le-a fost incredintata Legea Lustratiei, deputatul Viorel Oancea si senatorul Adrian Cioroianu, ambii membri liberali care reprezinta judetul Timis, au comentat diferit situatia creata. Daca Oancea s-a ferit sa dea verdicte si sa faca afirmatii pe motiv ca, in concediu fiind, nu a apucat sa urmareasca sirul evenimentelor, Cioroianu s-a aratat de-a dreptul dezamagit.
„Sunt dezamagit, pentru ca Mona Musca trebuia sa-si declare colaborarea cu Securitatea in 1990, cand era un fel de timp al iertarii pentru romani. Tacerea aceasta timp de 16 ani ma dezamageste. Nu cred ca era cineva atunci care sa nu considere onorabil acest lucru. Sunt putini oameni in Romania care pot sa arunce cu piatra”, a afirmat senatorul. Adrian Cioroianu crede ca, prin deschiderea dosarului Monei Musca, nu se pierde in nici un fel credibilitatea proiectului de Lege a lustratiei. „Noi, cei patru care am decis sa promovam Legea in Parlament, nu suntem autorii ei. Suntem, de fapt, mandatarii Societatii "Timisoara", autoarea de drept si de fapt a legii. In aceste conditii, credibilitatea proiectului nu cred ca va fi afectata”, a adaugat acesta.